Co do chleba: Pasta z soczewicy


co do chleba, vege, zdrowo / wtorek, 7 czerwca, 2016
Czas na wtorek! A we wtorek co do chleba! 馃檪 Dzisiaj pyszna, pomidorowa i lekko pikantna pasta z soczewicy. Zdrowa, daj膮c du偶o energii i jednocze艣nie bardzo smaczna 馃檪 koniecznie wypr贸bujcie, to tylko chwila, a naprawd臋 warto!

sk艂adniki:
200 g czerwonej soczewicy
1 cebula
3-4 z膮bki czosnku
2 艂y偶ki oleju rzepakowego
3-4 marchewki
ma艂y s艂oiczek koncentratu pomidorowego (90 g)
2 艂y偶ki sosu sojowego
woda
przyprawy:
1 艂y偶ka papryki s艂odkiej
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 li艣膰 laurowy
1/4 艂y偶eczki curry
1/4 艂y偶eczki kuminu (kminu rzymskiego)
1/4 艂y偶eczki chilli
s贸l, pieprz

Cebul臋 kroimy w pi贸rka, a czosnek w plasterki i przysma偶amy na oleju. Nast臋pnie dodajemy pokrojon膮 w plasterki marchewk臋 i sma偶ymy ok 4-5 minut. Kolejno wrzucamy soczewic臋 i wszystkie przyprawy. Sma偶ymy ca艂o艣膰 5 minut i wlewamy ok. 100 ml wody. Zmniejszamy ogie艅 i gotujemy, a偶 soczewica ‘wypije’ ca艂y p艂yn i znowu dodajemy wod臋, a偶 do momentu, gdy soczewica b臋dzie prawie rozgotowana. W po艂owie gotowania dodajemy s艂oiczek koncentratu. Gdy soczewica i warzywa b臋d膮 ju偶 mi臋kki (prawie rozgotowane), odstawiamy je, a偶 lekko przestygn膮 i miksujemy blenderem na g艂adk膮 mas臋. Uprzednio jednak usuwamy li艣cia laurowego i ziele angielskie.
Pasta nadaje si臋 艣wietnie na grzanki, do chrupkiego pieczywa czy jako dip do surowych warzyw.

0 Replies to “Co do chleba: Pasta z soczewicy”

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *