Curry z kalafiorem romanesco i łososiem


danie jednogarnkowe, obiad, zdrowo / poniedziałek, 18 kwietnia, 2016
Łososia zazwyczaj przygotowujemy pieczonego lub grillowanego. Jednak jest to jedna z ryb, która wspaniale pasuje do dań typu curry. Do tego dania użyłam kalafiora romanesco, który swoim smakiem przypomina znanego nam białego kalafiora.

Jest jednak bardziej odżywczym warzywem: to skarbnica witaminy C, K a także karotenoidów. Co więcej zawieraja dużo potasu, magnezu, wapnia, cynku i fosforu! Warto również dodać, że jest bogaty w błonnik pokarmowy. Chyba już nie muszę Was przekonywać do spróbowania tego dania!

składniki:

4-5 porcje
250 g świeżego łososia
cukinia
kalafior romanesco
400 ml mleka kokosowego
200 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej
pieprz cayenne wg preferencji ostrości
sól, pieprz
do podania: ryż, jogurt naturalny

Przygotowanie: Kalafiora obieramy na drobne różyczki i zalewamy wodą, aż do przykrycia warzywa. Gotujemy przez około 15 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półksiężyce. Z łososia usuwamy skórę i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka razem z mleczkiem kokosowym, bulionem i wszystkimi przyprawami. Całość gotujemy około 20 minut. Curry podajemy z ryżem i jogurtem.

Właściwości odżywcze:
porcja 450 g
kalorie 229 kcal
białko 20 g
tłuszcze 5 g
węglowodany 28 g
(Komentarz: Kalorie dla liczone dla 50 g porcji ryżu)