Muffinki z szynką, serem i suszonymi pomidorami


przystawki, różne / środa, 22 lipca, 2015
Przepis na wytrawne muffinki znalazałam w gazetce Kuchni Lidla i gdy tylko go wypróbowałam od razu postanowiłam się nim podzielić. Zupełnie inne muffinki bo wytrawne! Idealne na drugie śniadanie.

Jeśli znudziły się Wam kanapki do pracy, na uczelnie, dla dzieci do szkoły – ten przepis jest świetną alternatywną! 🙂 Zapraszam do gotowania, znaczy się pieczenia! 🙂

 składniki:
12 muffinów
200 g szynki gotowanej
100 g sera żółtego
ząbek czosnku
2 jaja
280 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml oleju z suszonych pomidorów
100 g suszonych pomidorów
250 ml mleka
łyżeczka cukru

Cukier miksujemy z jajkami, aż składniki dobrze się połączą i powstanie puszysta masa. Ser ścieramy na tarce, a szynkę i pomidory kroimy w kostkę, Do ubitych jajek wlewamy olej z suszonych pomidorów i mleka i ponownie miksujemy do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy ser, szynkę, suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i ponownie mieszamy całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do formy na muffiny wrzucamy wysmarowane olejem papilotki na muffinki i wypełniamy je masą. Pieczemy muffinki w 160 stopniach przez 40-45 minut (bez termoobiegu) 🙂
smacznego!

Jedna odpowiedź do “Muffinki z szynką, serem i suszonymi pomidorami”

Komentarze są wyłączone.