LUNCHBOX #8


lunchbox / wtorek, 21 maja, 2019

Dzień dobry moje kochane Głodomorki! 🙂
Przyznaję, że wczoraj kompletnie brakło mi czasu na dodanie przepisu z lunchboxami – aż wstyd!
Ale dzisiaj nadrabiam i spieszę do Was z nową dawką przepisów 🙂

W tym tygodniu królują świeże brzoskwinie i typowo włoskie smaki 🙂 Ogromnie polecam Wam drożdżowe bułeczki – są przepyszne!
a poniżej rozpiska co gotujemy w tym tygodniu 🙂

1. PONIEDZIAŁEK

śniadanie: Omlet z frankfurterką, pomidorem i serem żółtym
drugie śniadanie: Bułeczka drożdżowa z pastą warzywną, mozzarellą i pomidorem
lunch: Łosoś z makaronem, cukinią i suszonymi pomidorami
Omlet z frankfurterką, pomidorem i serem żółtym
składniki na 2 porcje:
4 jajka
1 frankfurterka
plaster żółtego sera
pół pomidora
Jajka rozkłócamy i przelewamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Do środka omleta wrzucamy pokrojoną w plasterki frankfurterkę, posiekany żółty ser i kawałki pomidora. Pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach.
Bułeczka drożdżowa z pastą warzywną, mozzarellą i pomidorem
składniki na 4 bułeczki:
2 szklanki mąki pszennej
18g świeżych drożdzy
szczypta soli
pół szklanki ciepłego mleka
szczypta cukru
1 jajko
łyżka oleju
do środka : 2 plastry mozzarelli twardej, pół pomidora, 2 łyżki pasty warzywnej (użyłam pasty grillowane warzywa z Lidla) lub pesto bazyliowego
W małej miseczce rozkruszamy drożdże, wlewamy 2 łyżki mleka i szczyptę cukru – dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy resztę mleka, rozkłócone jajko i zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto odstawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. Następnie należy rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Ciasto smarujemy pastą warzywną, posypujemy serem i układamy plastry pomidora. Zawijamy ciasto jak roladę wzdłuż dłuższej krawędzi i pieczemy ok. 25-28 minut w 180 stopniach, aż ciasto będzie rumiane. Całą roladę dzielimy na 4 części po wystygnięciu.
Łosoś z makaronem, cukinią i suszonymi pomidorami
składniki na 2 porcje:
200g łososia
1 łyżka pesto bazyliowego
2-3 plastry pomidora
garść tartej mozzarelli
200g makaronu kolanka
1 cukinia
5 suszonych pomidorów
Łososia dzielmy na pół, wierzch smarujemy pesto, nakładamy plastry pomidora i posypujemy tartą mozzarellą. Pieczemy 18 minut w 180 stopniach. Na 1 łyżce oleju z suszonych pomidorów przysmażamy pokrojoną w kostkę cukinię, a po ok. 3-4 minutach dodajemy suszone pomidory, również pokrojone w kostkę. Podsmażamy kolejny 3 minuty i dodajemy surowy makaron. Zalewamy wodą tak aby przykryła makaron i gotujemy do miękkości, aż makaron wypije całą wodę.

2. WTOREK

śniadanie: Omlet z frankfurterką, pomidorem i serem żółtym
drugie śniadanie: Bułeczka drożdżowa z pastą warzywną, mozzarellą i pomidorem
lunch: Łosoś z makaronem, cukinią i suszonymi pomidorami
Omlet z frankfurterką, pomidorem i serem żółtym 
Bułeczka drożdżowa z pastą warzywną, mozzarellą i pomidorem
 
Łosoś z makaronem, cukinią i suszonymi pomidorami
 
PRZEPISY POWYŻEJ 🙂
3. ŚRODA

śniadanie: Pieczony naleśnik z brzoskwiniami
drugie śniadanie: Jogurtowe placuszki z brzoskwiniami
lunch: Sałatka z indykiem, jajkiem i żurawiną
Pieczony naleśnik z brzoskwiniami
składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
3 jajka
łyżka cukru
szczypta cynamonu
2 brzoskwinie
Wszystkie składniki oprócz brzoskwini łączymy razem. Przelewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wrzucamy na wierzch pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Jogurtowe placuszki z brzoskwiniami
250g jogurtu greckiego
1 opakowanie cukru waniliowego
100g mąki pszennej
60g mąki owsianej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 brzoskwinie pokrojone w kostkę
Jogurt mieszamy z jajkami, następnie dodajemy mąki, cukier i proszek, a następnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Pod koniec wrzucamy pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Na patelni naleśnikowej wysmarowanej tłuszczem smażymy małe placuszki (po łyżce ciasta na placuszek). Smażymy na wolnym ogniu. Jak będzie rumiany z jednej strony to przekładamy na drugą i smażymy, aż będą rumiane.
Sałatka z indykiem, jajkiem i żurawiną
składniki na 2 porcje:
polędwiczka z indyka
1 łyżka czubricy
2 łyżki oleju
na każdą porcję:
1 mała sałata rzymska
pół ogórka
garść żurawiny
1 ugotowane na twardo jajko
60g ugotowanego ryżu
sos: 1/2 łyżki oleju, pół łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny

Polędwiczkę marynujemy w oleju z czubricą i odstawiamy na noc do zamarynowania (lub min. 1 godzinę). Pieczemy 18 minut w 180 stopniach.
Sałatę szatkujemy, ogórka kroimy w plasterki, jajko rozdrabniamy za pomocą widelca, a indyka kroimy w plastry. W pudełku umieszczamy sałatę i warstwowo ogórka, żurawinę, jajko i indyka, a ryż układamy osobno. Sałatę polewamy sosem.
4. CZWARTEK

śniadanie: Pieczony naleśnik z brzoskwiniami
drugie śniadanie: Jogurtowe placuszki z brzoskwiniami
lunch: Sałatka z indykiem, jajkiem i żurawiną
Pieczony naleśnik z brzoskwiniami
Jogurtowe placuszki z brzoskwiniami

Sałatka z indykiem, jajkiem i żurawiną
PRZEPISY POWYŻEJ 🙂
5. PIĄTEK

śniadanie: Płatki ryżowe z czekoladą i malinami
drugie śniadanie: Owsianka kokosowa z malinami i czekoladą
lunch: Komosa ryżowa z serem halloumi i łososiem wędzonym
Płatki ryżowe z czekoladą i malinami
składniki na 3 porcje:
110 g płatków ryżowych
400 ml mleka lub napoju roślinnego
na każdą porcję: 3 kostki gorzkiej czekolady, 2 łyżki malin
Mleko razem z płatkami zagotowujemy i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Podajemy na ciepło z czekoladą i malinami.
Owsianka kokosowa z malinami i czekoladą
składniki na 2 porcje
20g płatków owsianych
30g płatków ryżowych
150 ml mleka kokosowego
łyżeczka cukru
na każdą porcję: 3 kostki czekolady, garść borówek i garść malin
W garnku mieszamy płatki owsiane, ryżowe, mleko i cukier, zagotowujemy i gotujemy do miękkości ok. 10-15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, przekładamy do pudełek i posypujemy posiekaną czekoladą, borówkami i malinami.
Komosa ryżowa z serem halloumi i łososiem wędzonym
składniki:
1 porcja
40g komosy ryżowej
50 g wędzonego łososia
1/4 opakowania serka halloumi
garść pestek dyni
1/4 awokado
4 pomidorki koktajlowe
garść miksu sałat
1/4 ogórka
sos: 1 łyżka oleju z awokado, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta oregano
Komosę ryżową gotujemy w proporcji 1:2, czyli dwa razy więcej wody niż komosy. Odrobinę soli. Ser halloumi kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni, aż będzie złocisty. Łososia, awokado, pomidorki i ogórka kroimy w kostkę/ćwiartki i mieszamy z miksem sałat (oprócz łososia). W pudełku umieszczamy sałatkę wymieszaną z sosem, komosę ryżową i na wierzch łososia.SMACZNEGO LUNCHBOXA! 🙂 

Jedna odpowiedź do “LUNCHBOX #8”

Komentarze są wyłączone.