Dania jednogarnkowe: #7 Soczewica z curry i mięsem mielonym


danie jednogarnkowe, obiad, zdrowo / piątek, 6 marca, 2015
Wracamy z co piątkowym cyklem dla studentów. Dzisiaj coś innego, bo soczewica z cukinią, mięsem mielonym, kukurydzą i curry. Pyszne, rozgrzewające danie, a jednocześnie niesamowicie sycące.

A jak Wam się podoba danie i cały cykl dla studentów? Chcecie więcej? A może macie jakieś składniki, albo całe danie, które chcielibyście, abym przygotowała? Jeśli tak, piszcie!

składniki:
75 g czerwonej soczewicy
500 g mięsa mielonego z indyka (lub wieprzowego)
1 cukinia
pół cebuli
2 ząbki czosnku
mała puszka kukurydzy
przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
olej
pół szklanki bulionu

Cebulę i czosnek drobno kroimy i przysmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso i przysmażamy. Dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem. Gotujemy 5 minut. Cukinię kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół i usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, a następnie dodajemy do garnka. Dusimy około 10 minut, aż soczewica będzie miękka. Przyprawiamy curry, kurkumą, papryką słodką i ostrą. Pod koniec dodajemy kukurydzą. Gotujemy razem około 2 minut i gotowe!

0 Replies to “Dania jednogarnkowe: #7 Soczewica z curry i mięsem mielonym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *