Tarta ze szpinakiem i ricottą


obiad, tarty, vege / środa, 18 lutego, 2015
Pyszna tarta z kremowym wnętrzem na chrupiącym cieście francuskim. Czy może być coś lepszego? Szybka i prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Jej przygotowanie zajmie nie więcej niż 20 minut.

Później wystarczy tylko wrzucić do piekarnika i czekać. Tarta smakuje wyśmienicie nie tylko na ciepło, ale również na zimno. Świetna na obiad, kolację, czy przekąskę na imprezę z przyjaciółmi.

składniki
opakowanie szpinaku (450 g)
opakowanie sera ricotta (250 g)
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
garść świeżej bazylii
sól, pieprz
opakowanie ciasta francuskiego
masło
2 jajka
pół szklanki śmietany 30 %
2 garści startego sera (żółtego lub koziego)

Spory kawałek masła rozpuszczamy na patelni i dodajemy czosnek i cebulę i smażymy, aż cebula będzie szklista. Następnie wrzucamy umyte liście szpinaku i czekamy, aż zmiękną. Dorzucamy ricottę i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do ostygnięcia. Jajka rozkłócamy razem ze śmietaną i wlewamy do wystudzonego farszu. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Spód nakłuwamy widelcem i przelewamy farsz. Dekorujemy liśćmi bazylii i posypujemy startym serem (może być żółty lub kozi). Tartę pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. Ja używałam formy ceramicznej, ale świetna będzie też tortownica, czy tradycyjna forma do tarty. Należy jednak pamiętać, niezależnie od rodzaju formy, aby piec nasza tartę na dole piekarnika. Dzięki temu nasza tarta będzie miała idealnie dopieczony spód. Po wyjęciu z piekarnika niech poleży około 5-10 minut i może zajadać! Smacznego!

Jedna odpowiedź do “Tarta ze szpinakiem i ricottą”

Komentarze są wyłączone.