Cukinia faszerowana mięsem mielonym


obiad, zdrowo / niedziela, 30 marca, 2014
Mam dla Was dzisiaj coś specjalnego. Danie to robiłam po raz pierwszy, ale byłam zachwycona efektem, więc postanowiłam się nim z Wami podzielić. Bardzo prosty przepis na zapiekaną cukinię.

Zdrowy, sycący, czyli dokładnie tak jak lubię, a Wam jak się podoba? 🙂 Proporcje są mniej więcej na 2-3 osoby, jednak zostało mi sporo sosu, który postanowiłam wykorzystać do jutrzejszego obiadu. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać z sosem. v’oila! dwa obiady za jednym razem. Kto się skusi? 🙂

składniki:
2 cukinie
500g mięsa mielonego z szynki
puszka pomidorów
3/4 małej puszki kukurydzy
pół cebuli
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta bazylii, tymianku, zioł prowansalskich
przyprawa do kuchni meksykańskiej
mozzarella
szczypiorek

Cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek na plasterki i przysmażamy na oliwie z oliwek. Następnie wrzucamy mięso i przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią, ziołami prowansalskimi i około 1 łyżeczką przyprawy do kuchnii meksykańskiej. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy pomidory z puszki i kukurydzę. Dusimy razem około 10 minut. Cukinie przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Cukinie oprószamy solą i pieprzem. Sos przekładamy do cukinii. Kładziemy plastry mozzarelli, posypujemy szczypiorkiem i pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego! 🙂