Pieczone placki ziemniaczane z makrelą


przekąski / piątek, 4 stycznia, 2019
Nie wiem, dlaczego, ale piątek kojarzy mi się z plackami ziemniaczanymi. Podawane najczęściej ze śmietaną, cukrem czy gulaszem – chociaż muszę przyznać, ze wersja z cukrem to mój faworyt na zawsze. Tym razem jednak chciałam spróbować wersji odchudzonej- pieczone z dodatkiem wędzonej makreli.

Mocno chrupiące, koniecznie z dipem musztardowym sprawią, że spojrzycie na placki ziemniaczane zupełnie inaczej.
 Koniecznie spróbujcie – są pycha! 🙂

składniki:

1kg mączystych ziemniaków
2 jajka
1 cebula
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżka mąki pełnoziarnistej lub pszennej
dodatki:
wędzona makrela
dip musztardowy: 3 łyżeczki musztardy, 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
kiełki jarmużu
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy na moment i odciskamy nadmiar wody. Na tarce ścieramy również cebulę i ponownie odstawiamy i odciskamy z nadmiaru wody. Po chwili dodajemy mąkę, przyprawy i jajka. Formujemy niewielkie placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placki pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
Placki ziemniaczane podajemy z wędzoną makrelą, dipem musztardowym i kiełkami jarmużu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *