Kto z nas nie lubi pysznych zapiekanek makaronowych! Jednak dzisiaj mam dla Was przepis nie na zapiekank?, a na zapiekany makaron. Mo?emy wykorzysta? makaron, ktry zosta? nam z wczorajszego obiadu, albo ugotowa? na nowo makaron al dente.
Dzisiaj do zapiekania u?y?a foremki do zapiekanek marki Gosia. ?wietnie sprawdz? si?, je?li nie macie tradycyjnego naczynia ?aroodpornego, albo gdy na sam? my?l o czyszczeniu takiej blachy odechciewa Wam si? przygotowa? takiej zapiekanki. Jednorazowe foremki to wspania?e rozwi?zanie.
sk?adniki:
3-4 porcje
200 g makaronu ?widerki
250 g ?wie?ego szpinaku
200 g pol?dwiczek z kurczaka
p? kostki sera feta
sl, pieprz
kilka li?cie bazylii
tarty ser mozzarella
p? cebuli
z?bek czosnku
?y?ka oleju rzepakowego
forma do zapiekania marki Gosia
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na du?ej patelni rozgrzewamy olej i podsma?amy pokrojonego w kostk? kurczaka, czosnek rwnie? pokrojony w kostk? i cebul?, posiekan? w pirka. Nast?pnie dodajemy posiekany szpinak i podsma?amy, a? ca?a woda wyparuje. Fet? drobimy i dolewamy kilka ?y?ek wody, aby by?a bardziej p?ynna i dodajemy do sosu. Dobrze mieszamy i dodajemy makaron. Sk?adniki ??czymy ze sob? bardzo dok?adnie. Form? aluminiow? do pieczenia smarujemy t?uszczem i wyk?adamy makaronem. Posypuje startym serem mozzarella i dekorujemy bazyli?. Zapiekamy makaron przez 15 minut w temp. 180 stopni.

?wietnie si? prezentuje. 🙂
Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/