Zapiekany makaron ze szpinakiem i kurczakiem


makarony / środa, 31 sierpnia, 2016
Kto z nas nie lubi pysznych zapiekanek makaronowych! Jednak dzisiaj mam dla Was przepis nie na zapiekankę, a na zapiekany makaron. Możemy wykorzystać makaron, który został nam z wczorajszego obiadu, albo ugotować na nowo makaron al dente.

Dzisiaj do zapiekania użyła foremki do zapiekanek marki Gosia. Świetnie sprawdzą się, jeśli nie macie tradycyjnego naczynia żaroodpornego, albo gdy na samą myśl o czyszczeniu takiej blachy odechciewa Wam się przygotować takiej zapiekanki. Jednorazowe foremki to wspaniałe rozwiązanie.

składniki:
3-4 porcje
200 g makaronu świderki
250 g świeżego szpinaku
200 g polędwiczek z kurczaka
pół kostki sera feta
sól, pieprz
kilka liście bazylii
tarty ser mozzarella
pół cebuli
ząbek czosnku
łyżka oleju rzepakowego
forma do zapiekania marki Gosia
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka, czosnek również pokrojony w kostkę i cebulę, posiekaną w piórka. Następnie dodajemy posiekany szpinak i podsmażamy, aż cała woda wyparuje. Fetę drobimy i dolewamy kilka łyżek wody, aby była bardziej płynna i dodajemy do sosu. Dobrze mieszamy i dodajemy makaron. Składniki łączymy ze sobą bardzo dokładnie. Formę aluminiową do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy makaronem. Posypuje startym serem mozzarella i dekorujemy bazylią. Zapiekamy makaron przez 15 minut w temp. 180 stopni.

Jedna odpowiedź do “Zapiekany makaron ze szpinakiem i kurczakiem”

Komentarze są wyłączone.