Chickenburger


grill, kolacja, obiad / sobota, 25 stycznia, 2020

Przepis na burgera z wołowiny już dawno jest na blogu (znajdziecie go tutaj – kliknij ). Jednak dla tych, którzy wolą drób przygotowałam również burgera z kurczaka. Idealnie soczystego w towarzystwie samych włoskich smaków: mozzarelli, pomidorów zarówno świeżych jak i suszonych i awokado z pewnością Wam zasmakuje. Aż nie mogę się doczekać spokojnych, letnich wieczorów 🙂

składniki na 2 porcje:
350g mięsa mielonego z kurczaka
pół posiekanej cebuli
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
sól, pieprz
1 jajko
 
dodatki do każdego burgera:
bułki do hamburgerów
2 plastry mozzarelli
2 plastry pomidora
2 suszone pomidory
sałata rzymska
1/4 awokado
 
sos: 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka sosu worchester

Przygotowanie:
W misce łączymy dokładnie mięso, cebulę, przyprawy, jajko, musztardę i zioła. Formujemy dwa burgery o średnicy większej niż bułka do hamburgerów (mięso podczas smażenia się skurczy). Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z odrobiną oleju. Smażymy  około 5 minut z każdej strony.  Przekrojoną bułkę do hamburgerów podgrzewamy w piekarniku, aż będzie chrupiąca ok. 5 minut w temp. 180 stopni.

Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy.

Teraz czas na złożenie burgerów:
Smarujemy bułki sosem, dodajemy sałatę, mięso, mozzarellę, pomidory, pokrojone w plastry awokado, posiekane lub w kawałku suszone pomidory, a na koniec przykrywamy drugą częścią bułki. 
Podajemy burgera z klasycznymi frytkami lub frytkami z batatów.