Przepis na burgera z wołowiny już dawno jest na blogu (znajdziecie go tutaj – kliknij ). Jednak dla tych, którzy wolą drób przygotowałam również burgera z kurczaka. Idealnie soczystego w towarzystwie samych włoskich smaków: mozzarelli, pomidorów zarówno świeżych jak i suszonych i awokado z pewnością Wam zasmakuje. Aż nie mogę się doczekać spokojnych, letnich wieczorów 🙂
Przygotowanie:
W misce łączymy dokładnie mięso, cebulę, przyprawy, jajko, musztardę i zioła. Formujemy dwa burgery o średnicy większej niż bułka do hamburgerów (mięso podczas smażenia się skurczy). Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z odrobiną oleju. Smażymy około 5 minut z każdej strony. Przekrojoną bułkę do hamburgerów podgrzewamy w piekarniku, aż będzie chrupiąca ok. 5 minut w temp. 180 stopni.
Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy.