Ciasteczka bakaliowe


deser, zdrowo / sobota, 17 grudnia, 2016
Lidl w tym sezonie zaskoczy? wszystkich (w tym mnie) podwjnie wydan? ksi??k?: s?odk? i s?on?. O s?onej ju? troszk? pisa?am i nawet znalaz?y si? dwa przepisy ni? inspirowane.

Dzisiaj na s?odko – idealne do sobotniej kawy ciasteczka bakaliowe. Chrupi?ce, zdrowe i syc?ce. Mog?abym je wcina? ca?y czas! Komu uda?o si? otrzyma? ksi??k? to koniecznie wyprbujcie ten przepis!

sk?adniki:
na 20-24 ciasteczka
60g migda?w
60g suszonych moreli
60g ?urawin
50g wirkw kokosowych
150 g p?atkw owsianych b?yskawicznych
60g m?ki pe?noziarnistej pszennej
150g mi?kkiego mas?a
1 jajko
1/2 ?y?eczki sody oczyszczonej
150g cukru trzcinowego

Wszystkie bakalie drobno siekamy i wszystkie sk?adniki dok?adnie ze sob? ??czymy. Formujemy kul? i odstawiamy na 1 godzin?. Nast?pnie mas? dzielimy na na p?, a nast?pnie ka?d? cz??? na 10-12 kawa?eczkw. Formujemy z ciasta kulki i rozp?aszczamy je lekko. Ciasteczka pieczemy w temp. 190 stopni przez 12 minut. Ciasteczka odstawiamy do wystudzenia.
Komentarz: Masa mo?e si? kruszy?, nale?y dok?adnie po??czy? sk?adniki. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka b?d? zwarte i chrupi?ce.

Warto?ci od?ywcze:
kalorie: 140 kcal
bia?ko: 2g
w?glowodany: 15g
t?uszcze: 8g

Jedna odpowiedź do “Ciasteczka bakaliowe”

Komentarze są wyłączone.