Lemoniada arbuzowa z chia


napoje / środa, 2 sierpnia, 2017
Upały! Od początku tygodnia mamy okazję cieszyć się z naprawdę wysokiej temperatury. Przy takiej temperaturze musimy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu! Jeśli nie lubimy zwykłej wody, polecam Wam zrobić pyszną orzeźwiającą arbuzową lemoniadę. A w dodatku jak szybko się robi!

składniki:
2 cytryny
3-4 grube plastry arbuza
2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego
szczypta soli
1 litr wody gazowej
2 łyżki nasion chia
500 ml zaparzonej mięty ( świeżą miętę zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż wystygnie)
świeża mięta
lód

Wszystkie składniki będziemy łączyć w dużym dzbanku. Arbuza kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do dzbanka. Łyżką odrobinę rozgniatamy arbuza. Wlewamy zaparzoną miętę, miód, sól i nasiona chia. Wszystko dokładnie mieszamy. Cytryny należy sparzyć wrzątkiem. Z jednej cytryny wyciskamy sok wprost do dzbanka, a drugą kroimy w plastry i również wrzucamy do dzbanka. Na koniec uzupełniamy wodą, kostkami lodu i dodajemy świeżą miętę. Lemoniadę przechowujemy w lodówce.