Letni obiad lub kolacja z młodą kapustą w roli głównej i konkretną porcją świeżego koperku
Dla mnie młoda kapusta to smak lata. Nie wyobrażam sobie letnich obiadów bez niej, a ten przepis to dla mnie podróż do czasów dzieciństwa. Latem ten przepis gościł u nas często i to nie zmieniło się aż do dziś. Nadszedł więc czas, abym podzieliła się z Wami tym przepisem. Spróbujcie koniecznie, bo proste jedzenie jest najlepsze.
Młodą kapustę możecie podać z ziemniakami, z pajdą świeżego chleba na zakwasie albo pałaszować solo. Smacznego!
Przepis na 3-4 porcje
- pół główki dużej młodej kapusty
- 400 g pomidorów z puszki
- 200 g kiełbasy wieprzowej
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Przygotowanie
Młodą kapustę siekamy drobno. Wrzucamy do dużego garnka i podlewamy wodą ok. 300-400 ml (tak, żeby na dnie było ok. 3 cm wody). Garnek przykrywamy i tak gotujemy kapustę ok. 15 min. na średnim ogniu. Kiełbasę kroimy w ćwiartki i podsmażamy ją na suchej patelni do zarumienienia. Pod koniec dodajemy masło, i jak tylko się rozpuści, również mąkę. Podsmażamy razem ok. 2 minut i dodajemy do kapusty razem z pomidorami i posiekanym koperkiem. Gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Czas zależy od kapusty, może to być kilka minut a czasami kilkanaście – próbujcie.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Młodą kapustę z pomidorami i kiełbasą możecie podać z ziemniakami, z pajdą świeżego chleba na zakwasie albo pałaszować solo. Smacznego!