Niedzielny obiad: Grillowany kurczak z marchewk? z groszkiem i idealne pieczone ziemniaki


obiad / niedziela, 9 kwietnia, 2017
Przyznam, ?e pewnie na dzisiejszy niedzielny obiad przepis wstawiam za p?no. Zw?aszcza, ?e sama przed chwil? odesz?am od sto?u. Przedstawiam Wam moj? propozycj? na niedzielny obiad.

Do pysznego grillowanego kurczaka poda?am najlepsze pieczone ziemniaczki z chrupi?c? skrk? i klasyczn? marchewk? z groszkiem, ktr? uwielbiam. Nawet je?li dzi? ju? jeste?cie po obiedzie to nic nie szkodzi, zachowajcie przepis i wkrtce go wyprbujcie! 🙂

sk?adniki:
2 porcje
kurczak:
2 piersi z kurczaka ze skr?
marynata: 2 ?y?ki oleju rzepakowego, 1 ?y?eczka papryki s?odkiej, 1/2 ?y?eczki papryki ostrej, 1 ?y?eczka zi? prowansalskich, 1/2 ?y?eczki kurkumy

marchewka z groszkiem:
450g mro?onej marchewki z groszkiem
kawa?ek mas?a
1 p?aska ?y?ka m?ki
sl do smaku

pieczone ziemniaczki:
5-7 sztuk mniejszych ziemniakw
marynata: 1-2 ?y?ki oleju, 1 ?y?eczka papryki s?odkiej, 1/2 ?y?eczki papryki ostrej, 1 ?y?eczka zi? prowansalskich

Przygotowanie:
Kurczak: Nacinamy skr? kurczaka. Sk?adniki marynaty mieszamy w naczyniu i polewamy kurczaka. Odstawiamy go na min. 1 godzin? do zamarynowania. Najlepiej jednak jest zamarynowa? kurczaka dzie? wcze?niej. Grillujemy kurczaka (najpierw skr? do do?u) na rozgrzanej patelni oko?o 5-6 minut z ka?dej strony.

Marchewka z groszkiem: Na patelnie wsypujemy mieszank? marchewki z groszkiem i zalewamy wod?. Czekamy, a? warzywa wch?on? wod? i b?d? ju? mi?kkie (je?li nie dodajemy odrobin? wody i ponownie redukujemy). Na drugiej patelni przygotowujemy zasma?k?: roztapiamy kawa?ek mas?a i wsypujemy m?k?. Dok?adnie mieszamy, ?eby nie by?o grudek i podsma?amy oko?o 1-2 minut. Zasma?k? dodajemy do warzyw i dok?adnie mieszamy i podgrzewamy oko?o 2 minut.

Pieczone ziemniaczki: Ziemniaki dok?adnie myjemy (nie obieramy ze skry). Kroimy na ?wiartki (je?li mamy wi?ksze ziemniaki kroimy na semki). Wrzucamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy. Dok?adnie mieszamy, ?eby ca?a marynata pokry?a ziemniaki. Uk?adamy je na blasze skr? do do?u i pieczemy przez 30-40 minut w temp. 180 stopni.