Szakszuka ze szpinakiem i pomidorami


featured, śniadanie, śniadanie z jajem, vege / środa, 10 czerwca, 2020

Najlepszy pomysł na śniadanie z jajkiem w roli głównej to zdecydowanie szakszuka. Uwielbiam ją, bo za każdym razem można dodać inny składnik i dzięki temu smakuje inaczej. Tym razem przygotowałam wegetariańską wersję z dużą ilością szpinaku, czosnku i oczywiście pomidorów. Jeśli lubicie możecie jeszcze pod koniec smażenia jajek dorzucić garść parmezanu, fety lub innego ulubionego sera. 

składniki na 1 porcję:
100g szpinaku
1 łyżeczka oleju
2 ząbki czosnku
2 pomidory
2 jajka
1 łyżeczka szczypiorku
sól, pieprz
do podania: chleb, bułeczka, bagietka – co lubicie najbardziej

Przygotowanie:
Na łyżeczce oleju podsmażamy posiekany czosnek. Pomidory najpierw sparzymy wrzątkiem i zdejmujemy skórę, a następnie siekamy w kostkę i dodajemy na patelnię. Dusimy 4-5 minut, dodajemy szpinak, sól, pieprz i szczypiorek. Dusimy ponownie około 4 minut. Robimy dwa wgłębienia w farszu i wbijamy tam jajka. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i smażymy około 5 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne. Jeśli lubicie możecie tez posypać pod koniec smażenia fetą lub serem żółtym. Podajemy z chlebem, bagietką lub bułeczką – z tym co lubicie najbardziej. 

Wartości odżywcze na 1 porcję: 
(bez dodatku chleba)
KALORIE: 262 kcal
BIAŁKO: 20.8g
TŁUSZCZE: 14g
WĘGLOWODANY: 14,8g