Szakszuka ze szpinakiem i pomidorami


featured, ?niadanie, ?niadanie z jajem, vege / środa, 10 czerwca, 2020

Najlepszy pomys? na ?niadanie z jajkiem w roli g?wnej to zdecydowanie szakszuka. Uwielbiam j?, bo za ka?dym razem mo?na doda? inny sk?adnik i dzi?ki temu smakuje inaczej. Tym razem przygotowa?am wegetaria?sk? wersj? z du?? ilo?ci? szpinaku, czosnku i oczywi?cie pomidorw. Je?li lubicie mo?ecie jeszcze pod koniec sma?enia jajek dorzuci? gar?? parmezanu, fety lub innego ulubionego sera. 

sk?adniki na 1 porcj?:
100g szpinaku
1 ?y?eczka oleju
2 z?bki czosnku
2 pomidory
2 jajka
1 ?y?eczka szczypiorku
sl, pieprz
do podania: chleb, bu?eczka, bagietka – co lubicie najbardziej

Przygotowanie:
Na ?y?eczce oleju podsma?amy posiekany czosnek. Pomidory najpierw sparzymy wrz?tkiem i zdejmujemy skr?, a nast?pnie siekamy w kostk? i dodajemy na patelni?. Dusimy 4-5 minut, dodajemy szpinak, sl, pieprz i szczypiorek. Dusimy ponownie oko?o 4 minut. Robimy dwa wg??bienia w farszu i wbijamy tam jajka. Przykrywamy pokrywk?, zmniejszamy ogie? i sma?ymy oko?o 5 minut, a? bia?ko b?dzie ?ci?te, a ??tko nadal p?ynne. Je?li lubicie mo?ecie tez posypa? pod koniec sma?enia fet? lub serem ??tym. Podajemy z chlebem, bagietk? lub bu?eczk? – z tym co lubicie najbardziej. 

Warto?ci od?ywcze na 1 porcj?: 
(bez dodatku chleba)
KALORIE: 262 kcal
BIA?KO: 20.8g
T?USZCZE: 14g
W?GLOWODANY: 14,8g