Tajska zupa z tofu i krewetkami


owoce morza, zupy / niedziela, 17 lutego, 2019
S?odko-pikantna bardzo prosta tajska zupa z tofu i krewetkami dzisiaj w menu! Tajskich smakw na blogu zdecydowanie za ma?o, wi?c jak najszybciej postanowi?am to zmieni?.

Uwielbiam takie syc?ce zupy z du?? ilo?ci? warzyw, a w po??czeniu z tofu, krewetkami i makaronem, mamy pe?nowarto?ciowy posi?ek. Pami?tajcie o dodaniu mleczka kokosowego – c? to ono robi tutaj ca?? robot? 🙂 Smacznego!
sk?adniki:
1 cukinia
1 papryka
2 cebule dymki
2 ?y?eczki czerwonej pasty curry
1 ?y?eczka koncentartu pomidorowego
80 g mleczka kokosowego
180g tofu z bazyli? (Lidl)
225g krewetek indyjskich kidi (Lidl)
85g kukurydzy
100g makaronu sojowego
2 ?y?ki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Cukini?, papryk? kroimy w drobn? kostk?, bia?? i zielon? cz??? dymki posieka? oddzielnie. W du?ym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy bia?? cz??? dymki, papryk? oraz cukini? i podsma?amy ok. 3-4 minuty. Czerwon? past? curry rozpuszczamy w gor?cej wodzie i wrzucamy do warzyw. Tofu kroimy w kostk? i wrzucamy do garnka, ca?o?? mieszamy i podsma?amy jeszcze 2 minuty. Ca?o?? zalewamy wrz?tkiem, tak aby przykry? warzywa i jeszcze 2 cm powy?ej. Gotujemy 3 minuty i dodajemy krewetki i kukurydz?. Zmniejszamy ogie? i gotujemy 10 minut. Na koniec wlewamy mleczko kokosowe, zielon? cz??? dymki i gotujemy jeszcze 5 minut.
Makaron sojowy zalewamy wrz?tkiem i odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy makaron i przek?adamy do zupy.