Placki z kukurydzą, szynką i serkiem wiejskim


kolacja, obiad, śniadanie / piątek, 20 marca, 2020

Wilgotne, mięciutkie z chrupiącą kukurydzą i ostrzejszą dymką. Placki z kukurydzą, szynką i serkiem wiejski świetnie będą smakowały z kwaśną śmietaną, ale bardzo polecam spróbować też ze śmietanką kokosową PlantON, którą znajdziecie w Lidlu. Przepis na weekendowe śniadanie, lunch czy kolacje będzie jak znalazł. Smacznego!

składniki:
340g kukurydzy konserwowej
50g szynki kruchej
2 dymki (zielona część)
200g serka wiejskiego
2 jajka
130g mąki orkiszowej
70ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
olej 
śmietana 18%

Przygotowanie:
Szynkę kroimy w drobną kostkę, a zieloną część dymki siekamy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Na wysmarowanej olejem patelni smażymy placki. Nakładamy po 1 łyżce masy i smażymy na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Podajemy ze śmietaną.

58 Replies to “Placki z kukurydzą, szynką i serkiem wiejskim”

  1. I used to be recommended this blog via my cousin. I
    am not positive whether this publish is written by means
    of him as no one else recognize such designated about my problem.

    You are incredible! Thanks!

  2. You really make it seem so easy with your presentation but
    I find this topic to be actually something which I think I would never understand.

    It seems too complicated and very broad for me.
    I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  3. I have been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this sort of space .

    Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site.
    Studying this information So i’m satisfied to show that I’ve a
    very just right uncanny feeling I discovered just what I needed.
    I most unquestionably will make certain to do not
    forget this site and give it a look on a relentless basis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *