Bułeczki ze szpinakiem i soczewicą


przekąski / sobota, 26 listopada, 2016
Najnowsza książka ‘Kuchnia Polska’ wydana przez Lidla wypełniona jest po brzegi inspirującymi przepisami. Jednak moją uwagę przykuły smakowite paszteciki z grzybami i soczewicą. Od dłuższego czasu brakowało mi na blogu przepisu na takie bułeczki.

Nadarzyła się więc doskonała okazja, żeby nie dość, że pokazać Wam naprawdę świetny przepis to polecić książkę ‘Kuchnia Polska’. Aby zdobyć książkę musicie 6 razy zrobić zakupy w Lidlu za 50 zł, a książkę odbierzecie już za 1 grosz! Promocja trwa do 30.11 więc kilka dni jeszcze zostało. Koniecznie wybierzcie się na zakupy, bo warto! 🙂
Zainspirowana przepisem na ‘Paszteciki z grzybami i soczewicą’ stworzyłam bułeczki z sycącym farszem soczewicowo-szpinakowym. Uwierzcie mi, że warto spędzić trochę więcej czasu, aby przygotować te małe rumiane bułeczki. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie albo podane wraz z barszczem czerwonym na obiad. Oczywiście wskazane jest je podjadać o każdej porze dnia (i nocy)! 🙂

składniki:
na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
3 żółtka
80g rozpuszczonego ciepłego masła
szklanka ciepłego mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
50g drożdży świeżych

farsz:
łyżka oleju
pół cebuli
250g szpinaku
200g soczewicy
50g masła
50g startego cheddara (bądź innego sera żółtego)
sól, pieprz, bazylia

Przygotowania ciasta: Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu: do miski dodajemy rozkruszone drożdże, zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15-20 minut). Do drugiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy zaczyn, rozkłócone żółtka oraz mleko. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, Proces ten powinien potrwać ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy rozpuszczone ciepłe masło i dodajemy do ciasta. Ponownie wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy 200g suchej soczewicy, chwilę prażymy na patelni, a kolejno zalewamy wodą. Gotujemy soczewicę, aż ‘wypije’ całą wodę i będzie miękka. (jeśli soczewica ‘wypiła’ całą wodę, a nadal jest twarda to dolewamy wodę, dokąd będzie już miękka). Następnie dodajemy poszatkowany szpinak i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.  Jak masa będzie już zwarta dodajemy masło i starty cheddar. Wyłączamy patelnię, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto dzielimy na pół. Jedną połówkę odstawiamy, a drugą dzielimy na 4 części, a każda część ponownie na pół. Formujemy płaskie okręgi i nakładamy po łyżce farszu na środek. Bułeczki szczelnie sklejamy formując bułeczki. Układamy na blasze z papierem do pieczenia i a wierzch bułeczek smarujemy białkiem. Bułeczki pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni, aż będą rumiane. Świetnie smakują zarówno ciepłe jak i zimne.

39 Replies to “Bułeczki ze szpinakiem i soczewicą”

  1. I absolutely love your blog and find many of your post’s to be what precisely I’m looking for.
    can you offer guest writers to write content to suit your needs?
    I wouldn’t mind producing a post or elaborating on a number of the subjects you write about here.
    Again, awesome web site!

  2. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform
    are you using for this website? I’m getting sick and tired of WordPress
    because I’ve had problems with hackers and I’m looking at
    options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of
    a good platform.

  3. Appreciating the time and energy you put into your blog and detailed information you offer.
    It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same
    old rehashed material. Wonderful read! I’ve bookmarked your site
    and I’m including your RSS feeds to my Google account.

  4. Just wish to say your article is as astonishing.
    The clearness on your put up is simply cool and i could suppose you’re a professional in this subject.

    Well with your permission allow me to seize
    your feed to keep updated with imminent post. Thank you a million and please continue the
    gratifying work.

  5. When I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment.
    There has to be a way you are able to remove me from that service?
    Kudos!

  6. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who has been conducting a little homework
    on this. And he actually ordered me dinner simply
    because I discovered it for him… lol. So allow
    me to reword this…. Thank YOU for the meal!!
    But yeah, thanks for spending the time to discuss this matter
    here on your blog. ps4 https://j.mp/3z5HwTp ps4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *