Tak wiem, ostatnio panuj? niesamowita 'moda’ na wszystko co jest wege. Jednak podchodz? do tego z perspektywy kucharza, przed ktrym w?a?nie ta kuchnia otwiera ogromne mo?liwo?ci.
Nigdy nie odwa?y?abym si? zrobi? takiego pasztetu, gdyby nie fakt, ?e w tym roku podczas Wielkiego Postu zrezygnowa?am z mi?sa. Szuka?am wtedy mnstwo wegetaria?skich przepisw i tak pewnego dnia powsta? ten pasztet. Uzna?am, ?e koniecznie musz? przepis powtrzy? i si? z Wami podzieli?. Nawet, je?li kto? jej zagorza?ym fanem mi?sa to naprawd? polecam sprbowa? ten pasztet – jest naprawd? pyszny i gwarantuj?, ?e sami b?dziecie zaskoczeni!
sk?adniki
szklanka kaszy jaglanej
szklanka czerwonej soczewicy
p?czek bazylii
kostka sera feta
cebula
2-3 z?bki czosnku
300 g pomidorw suszonych wraz z olejem
30 g koncentratu pomidorowego
pieprz
1 ?y?eczka s?odkiej papryki
p? ?y?eczki ostrej papryki
szczypta kminku
olej do wysmarowania formy
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorw, dodajemy pomidory suszone, cebul? pokrojon? w kostk? i czosnek. Ca?o?? dusimy oko?o 10 minut, a na ostatnie 2 minuty wrzucamy p? p?czka bazylii. (nie musimy drobno kroi?, gdy? masa b?dzie na ko?cu miksowana). Kasz? gotujemy razem z soczewic? do mi?kko?ci i odstawiamy do ostygni?cia. Do kaszy dodajemy przyprawy, pokruszony ser feta i koncentrat pomidorowy i mieszamy. Nast?pnie dodajemy ca?? zawarto?? patelni i ponownie mieszamy. Za pomoc? blendera dok?adnie miksujemy wszystkie sk?adniki. Do wysmarowanej olejem kekswki wlewamy ca?? mas? i uderzamy form? o blat, aby pozby? si? p?cherzykw powietrza w pasztecie. Wierzch polewamy 1 ?y?k? oleju rzepakowego. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut, a? pasztet b?dzie rumiany. Odstawiamy do ca?kowitego wystygni?cia.
Komentarz: Do pasztetu nie doda?am soli, gdy? sama feta i suszone pomidory s? s?one. Po zblendowaniu wszystkich sk?adnikw, nale?y sprbowa?, czy nie nale?y doprawi? sol?.