Indyk to pyszne i delikatne mi?so, ale sami przyznacie, ?e bywa te? kapry?ne i cz?sto wychodzi suche. W poni?szym przepisie indyka do?? d?ugo dusimy na wolnym ogniu, dzi?ki czemu mi?so jest soczyste i kruche!
Dodatek marchewki z groszkiem od zawsze kojarzy mi si? z domem, kiedy to marchewka z groszkiem z dodatkiem mas?a serwowana by?a jako dodatek do obiadu. Postanowi?am ten smak zachowa? w jednogarnkowym daniu z indykiem w roli g?wnej. Smacznego!
sk?adniki:
3-4 porcje
2 pol?dwiczki z indyka
mieszanka marchewki z groszkiem – mro?ona 400g
200-300 g ry?u
?y?ka mas?a
200 ml ?mietany 18%
gar?? natki pietruszki
sl, pieprz
piramidka smaku do roso?u (Lidl)
do zag?szczenia sosu: 1 czubata ?y?eczka m?ki ziemniaczanej + troch? zimnej wody
Przygotowanie:
Indyka kroimy w plastry i obsma?amy na 1 ?y?ce oleju rzepakowego. Nast?pnie dodajemy wod? i mieszkank? marchewki z groszkiem – tak aby woda przykry?a wszystkie sk?adniki. Dodajemy sl, pieprz i piramidk? smaku. Gotujemy ca?o?? na wolnym ogniu ok. 45-50 minut. Gdy indyk b?dzie ju? mi?kki w kubeczku mieszamy 1 ?y?eczk? m?ki ziemniaczanej i troch? zimnej wody i wlewamy do garnka ca?y czas mieszaj?c. Dodajemy ?mietan? (?mietana powinna mie? temperatur? pokojow?) oraz posiekan? pietruszk?. Indyka podajemy z ry?em i posypujemy posiekan? natk? pietruszki.
