Placki z kukurydzą, szynką i serkiem wiejskim


kolacja, obiad, śniadanie / piątek, 20 marca, 2020

Wilgotne, mięciutkie z chrupiącą kukurydzą i ostrzejszą dymką. Placki z kukurydzą, szynką i serkiem wiejski świetnie będą smakowały z kwaśną śmietaną, ale bardzo polecam spróbować też ze śmietanką kokosową PlantON, którą znajdziecie w Lidlu. Przepis na weekendowe śniadanie, lunch czy kolacje będzie jak znalazł. Smacznego!

składniki:
340g kukurydzy konserwowej
50g szynki kruchej
2 dymki (zielona część)
200g serka wiejskiego
2 jajka
130g mąki orkiszowej
70ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
olej 
śmietana 18%

Przygotowanie:
Szynkę kroimy w drobną kostkę, a zieloną część dymki siekamy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Na wysmarowanej olejem patelni smażymy placki. Nakładamy po 1 łyżce masy i smażymy na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Podajemy ze śmietaną.