Pomidorowe risotto z krewetkami


obiad, owoce morza / środa, 16 listopada, 2016
Szybki, jednogarnkowy obiad z pysznymi owocami morza. Krewetki s? oglnodost?pne i mo?na trafi? na naprawd? dobr? cen?. Przepis na tradycyjne risotto przedstawia?am ju? nie raz.

Tym razem z kilkoma innymi dodatkami stworzy?am danie o zupe?nie innym smaku! Je?li nie jeste?cie zwolennikami krewetek mo?ecie zamieni? je na kawa?ki ?ososia lub dorsza. Albo po prostu sprbujcie ich w takim wydaniu i mo?e Wasze kubki smakowe je pokochaj?!

sk?adniki:
225 g krewetek
2 marchewki
6-7 pieczarek
100 g ry?u arborio lub parabolied
p? cebuli
1 ?y?eczka oleju kokosowego
50 g przecieru pomidorowego
bulion

Na ?y?eczce oleju przysma?amy pokrojon? w kostk? cebul? i marchewk?. Po oko?o 5-7 minutach dodajemy pieczarki pokrojone w ?wiartki. A nast?pnie dodajemy ry?, podsma?amy 2 minuty i zalewamy szklank? bulionu i czekamy, a? ry? 'wypije’ p?yn. Kontynuujemy czynno??, a? ry? b?dzie mi?kki. Pod koniec gotowania dodajemy krewetki i przecier pomidorowy. Je?li jest konieczno?? doprawiamy sol?, pieprzem i natk? pietruszki.

Warto?ci od?ywcze:
kalorie: 372 kcal
bia?ko: 28 g
w?glowodany: 46 g
t?uszcze: 8 g