Botwinka z ziemniakami i fet?


obiad, vege, zdrowo, zupy / środa, 29 czerwca, 2016
Maj, czerwiec, lipiec to najwspanialsze miesi?ce w roku! A dlaczego? Powd jest jeden: pyszne nowalijki, sezonowe warzywa i owoce! Na botwink? z ut?sknieniem czekam ca?y rok, by mc cieszy? si? pyszn? zup? z dodatkiem fety i koperku! Mam nadziej?, ?e i Wam skradnie serce tak jak i mnie! 🙂

sk?adniki:
1 kg m?odych ziemniakw
p?czek botwinki
p? p?czka koperku
200 ml ?mietanki 30%
kostka sera feta
ekologiczna kostka warzywna
2 ?y?ki oleju rzepakowego

Ziemniaki dok?adnie szorujemy pod bie??c? wod? i kroimy w kostk?. Je?li mamy m?ode ziemniaki to nie trzeba obiera? ich ze skry. Botwink? myjemy i dzielimy na trzy cz??ci: na buraczki, li?cie i ?odygi. Buraki obieramy ze skry i kroimy w kostk?. ?odygi kroimy w drobne kawa?ki, a li?cie szatkujemy. Do garnka wlewamy olej i przysma?amy ziemniaki i buraki przez oko?o 2 minuty. Wlewamy wod? tak, aby przykry?a warzywa i czekamy, a? si? zagotuje. Nast?pnie wrzucamy ?odygi botwiny i ekologiczn? kostk? warzywn?. Gotujemy zup? na wolnym ogniu, a? ziemniaki i buraki b?d? mi?kkie (potrwa to oko?o 15 – 20 minut). Po 20 minutach wrzucamy poszatkowane li?cie botwiny i p? p?czka posiekanego koperku. Fet? rozdrabniamy widelcem w osobnej misce i wlewamy chochl? gor?cej zupy, ?eby zahartowa? ser. Dok?adnie mieszamy, a? ser si? rozpu?ci i ca?o?? wlewamy do garnka. Nast?pnie wlewamy ?mietan? i gotujemy jeszcze 5-7 minut. Zup? podajemy posypan? koperkiem!