Wreszcie weekend! Idealny moment na odpoczynek i chwila wytchnienia od pracy, egzaminw i obowi?zkw. Na taki czas przyda?oby si? co? s?odkiego do kawy! Tarta z rabarbarem, truskawkami i malinami b?dzie idealna.
Mimo, ?e przepis wydaje si? d?ugi to tylko dlatego, ?e chcia?am dok?adnie opisa? ka?dy etap przygotowania. Sezon na rabarbar powoli si? ko?czy, wi?c czym pr?dzej biegnijcie do sklepu i zrbcie pyszn? tart?!
sk?adniki:
ciasto:
2 szklanki m?ki tortowej
3/4 kostki mas?a
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 ?y?eczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
farsz:
p?czek rabarbaru (oko?o 10 cienkich ?odyg lub 5-6 grubszych)
125 g malin
2 gar?ci truskawek
p? szklanki cukru
kruszonka: 6 ?y?ek wirek kokosowych, 1/4 kostki mas?a i 2 ?y?ki m?ki
cukier puder do posypania
Ciasto: M?k? przesiewamy przez sitko, zimne mas?o kroimy na drobne kawa?eczki i siekamy razem z m?k?. Nast?pnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i ponownie wszystko razem siekamy. W cie?cie robimy wg??bienie i wbijamy tam: 2 ca?e jajka i jedno ??tko. ??czymy wszystko no?em, a na koniec wyrabiamy chwil? do po??czenia sk?adnikw. Form? na tart?, posmarowan? mas?em wyk?adamy ciasto. Nak?uwamy widelcem i wk?adamy do lodwki na minimum 30 minut.
Farsz: Rabarbar obieramy: odcinamy grn? cz??ci i zdejmujemy ?ykowat? skr?. Nast?pnie kroimy w plasterki, wrzucamy do miski i zasypujemy po?ow? szklanki cukru i odstawiamy na oko?o 15 minut, a? rabarbar pu?ci wod?. Kolejno ods?czamy rabarbar na sitku i wrzucamy na such? patelni?. Podsma?amy rabarbar przez 3 minut, dorzucamy pokrojone na ?wiartki truskawki i maliny. Podsma?amy 2 minuty i zostawiamy do ostygni?cia.
Kruszonka: w miseczce ??czymy wirki z m?k? i kawa?kami mas?a. Wyrabiamy r?koma do uzyskania konsystencji kruszonki.
Na ciasto wyk?adamy mas? owocow? i przykrywamy kokosow? kruszonk?. Pieczemy tart? w 180 stopniach przez 40-50 minut, a? tarta b?dzie rumiana.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
