Coraz bli?ej ?wi?ta, czyli krem z pieczonych burakw z fet?


?wi?ta, zdrowo, zupy / poniedziałek, 21 grudnia, 2015
Uwielbiam tradycj? i uwa?am, ?e na Wigilijnym stole nie mo?e zabrakn?? barszczu. Jednak chcia?abym pokaza? alternatyw? dla tej pysznej zupy. Kremowa zupa z pieczonych burakw z fet? b?dzie pi?knie prezentowa? si? (i cudownie smakowa?!) na Wigilijnym stole! Mo?e w tym roku jaka? odmiana? 🙂

sk?adniki:
7-8 burakw
piramidka smaku (znajdziecie w Lidlu)
sl, pieprz
tymianek
majeranek
kostka fety
p?atki migda?owe
cebula
2 z?bki czosnku
olej rzepakowy

Ka?dego buraka osobno owijamy w foli? aluminiow?, ktr? wcze?niej polali?my odrobin? oleju. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 2 godziny. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, a nast?pnie zdejmujemy skr? z buraka. Kroimy warzywa z mniejsza kostk? i wrzucamy do garnka razem z obranymi 2 z?bkami czosnku i obran? ca?? cebul? i dodajemy wod?, tak aby przykry?a buraki i zagotowujemy. Dodajemy sl, pieprz, tymianek, majeranek i piramidk? smaku. Gotujemy zup? oko?o 10-15 minut, a nast?pnie blendujemy na g?adki krem (pami?tamy, ?eby wcze?niej wyci?gn?? piramidk? smaku!). Do zupy dodajemy fet? i ponownie miksujemy. Gdyby zupa by?a za g?sta dodajemy wody. Krem wlewamy do miseczek, podajemy z kleksem z fety i posypujemy podpra?onymi migda?ami.