Chaczapuri ze szpinakiem, serem i jajkiem


featured, kolacja, obiad, przek?ski, vege / piątek, 21 lutego, 2020

Pozostajemy w temacie ciasta dro?d?owego, ale tym razem w wytrawnej wersji. Wspomina?am ju?, ?e kuchnia gruzi?ska skrad?a moje serce i postanowi?am przemyca? j? w moim codziennym jad?ospisie. Dlatego te?, przygotowa?am dla Was przepis na chaczapuri ze szpinakiem, serem i jajkiem. To po prostu ciasto dro?d?owe wype?nione duszonym z czosnkiem szpinakiem, serem mozzarella i feta, a na wierzchu jajko z idealnie p?ynnym ??tkiem. Pyszno?ci! Nie jest to najl?ejszy przepis, ale mo?e zamiast wieczornego zamawiania pizzy, skusicie si? na wsplne gotowanie i przygotowanie takiej pysznej kolacji? 😉

sk?adniki na 2 porcje:

ciasto:
550g m?ki pszennej + ok. 3 ?y?ki do podsypania
15g ?wie?ych dro?d?y 
1 ?y?eczka cukru
2 ?y?eczki soli
350ml letniej wody
2 ?y?ki oleju

nadzienie:
200g ?wie?ego szpinaku
2 z?bki czosnku
1 ?y?ka oleju
sl
50g fety
50g tartej mozzarelli
50g ?wie?ej mozzarelli
+ do ka?dego chaczapuri po 10g tartej mozzarelli
2 jajka

Przygotowanie:
Przygotowanie rozpoczniemy od ciasta. Proporcje, ktre poda?am do ciasta starcz? na 4 chaczapuri. Zawsze robi? z takiej ilo?ci sk?adnikw i z po?owy ciasta robi? np. pizz?, a z drugiej po?owy chaczapuri.
W miseczce umieszczamy dro?d?e, cukier, 2 ?y?ki m?ki i 50 ml wody. Dok?adnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut, a? dro?d?e zaczn? pracowa?. Do du?ej miski wsypujemy m?k?, sl, zaczyn dro?d?owy i wod?. Zaczynamy wyrabia? ciasto, a? sk?adniki dok?adnie si? po??cz?. Dodajemy olej i ponownie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30-45 minut do wyro?ni?cia.

W tym czasie zrobimy nadzienie do chaczapuri. Szpinak dok?adnie myjemy i siekamy na drobne kawa?ki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i chwil? sma?ymy. Dodajemy sl i przeci?ni?ty przez prask? czosnek. Szpinak dusimy, a? woda odparuje i odstawiamy do wystygni?cia.
Fet?, tart? mozzarell? i posiekan? ?wie?? mozzarell? mieszamy dok?adnie ze sob?.

Ciasto dzielimy na 2 cz??ci – jedn? cz??? odk?adamy np na pizz?, albo dodatkowe chaczapuri. Drug? po?ow? ciasta dzielimy na p?. Jedna po?wk? ciasta podsypujemy m?k? i wa?kujemy na okr?g?y placek o ?r. ok 25 cm. Posypujemy ciasto tart? mozzarell?, a nast?pnie dwa brzegi z jednej i z drugiej strony rolujemy, a nast?pnie brzegi zlepiamy ze sob? (tak jak na zdj?ciach). Do kieszonki przek?adamy po?ow? szpinaku i dodajemy po?ow? mieszanki serw. Czynno?? powtarzamy z drugim chaczapuri. Chaczapuri wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy chaczapuri i wbijamy na ?rodek jajko. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 5 minut tak, ?eby bia?ko si? ?ci??o, a ??tko pozosta?o p?ynne.