Pieczone donuty z bia?? czekolad? i pistacjami oraz z czekolad? i solonym karmelem


deser / wtorek, 18 lutego, 2020

T?usty czwartek ju? za rogiem, a to oznacza jedno: S?ODKO?CI! Ju? od d?u?szego czasu zabiera?am si? za przygotowanie tego przepisu, ale stwierdzi?am, ?e jednak T?usty Czwartek b?dzie idealnie pasowa? na publikacj? tego postu. Przygotowa?am dla Was pyszne donuty, czyli tradycyjne ameryka?skie p?czki z dziurk? 🙂 Jednak w troch? innej ods?onie, mianowicie pieczone a nie sma?one. Stwierdzi?am, ?e tak? pieczon? wersj? wybierze wi?cej z Was (sama te? wol? piec ni? sma?y? w g??bokim t?uszczu). Ale je?li wolicie sma?one donuty w przepisie podam jak je przygotowa?. Moje propozycje smakowe to bia?a czekolada z pistacjami oraz ciemna czekolada z solonym karmelem. Oba bardzo mi smakowa?y, ale przyznam, ?e pistacja z bia?? czekolad? skrad?a moje serce! 🙂 Koniecznie wyprbujcie ten przepis! Smacznego i pami?tajcie w T?usty Czwartek kalorie si? nie licz? 😉 

sk?adniki na ok. 18 donutw:
2,5 szklanki m?ki pszennej typ 650
14g suszonych dro?d?y
1/2 szklanki cukru
80g roztopionego mas?a
1/2 szklanki ciep?ego mleka
2 jajka
p? ?y?eczki soli

dodatki:
100g bia?ej czekolady + 30g posiekanych pistacji solonych

100g ciemnej czekolady + solony karmel

solony karmel:
4 ?y?ki cukru
50 ml mleka
1 ?y?eczka soli
kawa?ek mas?a

Przygotowanie:
W du?ej misce umieszczamy przesian? m?k?, cukier i sl. Roztrzepane jajka, mleko, mas?o i dro?d?e ??czymy ze sob? i dodajemy do suchych sk?adnikw. Ciasto dok?adnie wyrabiamy, a? b?dzie odchodzi? od r?ki. Ciasto jest do?? klej?ce ale nie dosypujmy m?ki tylko cierpliwie wyrabiajmy. Je?li dobrze si? do tego przy?o?ymy takie wyrabianie potrwa ok. 5-7 minut. Po tym czasie misk? obsypujemy m?k?, wk?adamy do niej wyrobione ciasto, przykrywamy ?ciereczk? i zostawiamy na min. 2h do wyro?ni?cia. 
Nast?pnie ciasto rozwa?kowujemy na grubo?? 1 cm. Wykrajamy szklank? okr?g?e bu?eczki, a np kieliszkiem wykrawamy dziurk? w ?rodku. Uk?adamy donuty na blasze, ostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyro?ni?cia i wk?adamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez 10-12 minut. 
Je?li wolimy sma?on? wersj? to w garnku rozgrzewamy 1 litr oleju rzepakowego do temp. 175 stopni (przyda nam si? termometr) i sma?ymy donuty po ok. 2-3 minuty z ka?dej strony.

Dodatki:
Donuty lekko ciep?e maczamy w roztopionej bia?ej czekoladzie i posypujemy pistacjami. 

Donuty lekko ciep?e maczamy w ciemnej czekoladzie i polewamy sosem karmelowym. 

Sos solony karmel:
Na patelni rozpuszczamy cukier. Gdy zacznie si? karmelizowa? dodajemy kawa?ek mas?a i mleko. Czekamy, a? sk?adniki si? po??cz? i gotujemy na wolnym ogniu czekamy, a? sos zg?stnieje. Na sam koniec dodajemy sl.