Krem z czerwonej soczewicy


zdrowo, zupy / wtorek, 25 marca, 2014
Dzisiaj kolejny zdrowy przepis. Mój faworyt wśród zup-kremów! Pikantna, gorąco, rozgrzewająca, sycąca i lekka. Idealna dla wszytskich którzy lubią zupy i jednocześnie chcą zbać o swoje zdrowie.

Czerwona soczewica jest bardzo wartościowa, dlatego powinna się znaleźć w naszej diecie.Soczewica zawiera nie tylko dużo białka, ale i skrobię i składniki mineralne tj. wapń fosfor, żelazo, także karoten i witaminy. Nasiona soczewicy mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że są ogromnym pomocnikiem w każdej diecie, także cukrzycowej. Bardzo ważną zaletą soczewicy jest to, że ma wysoką zawartość kwasu foliowego, który wspomaga powstawanie czerwonych krwinek i reguluje funkcjonowanie układu nerwowego. Jak sami widzicie same plusy! Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi uda mi się Was do niej przekonać. Jest naprawdę pyszna, więc warto spróbować! Koniecznie! 🙂
składniki:
pół szklanki soczewicy
2 marchewki
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
słonecznik
sezam
bazylia
Soczewicy opłukujemy dokładnie na sitku i wrzucamy do garnka z wodą. Tak aby podwójnie przykryło naszą soczewicę. Marchewkę kroimy w plasterki i dodajemy do soczewicy. Teraz czas na przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól. Cebulą kroimy w piórka, a czosnek w plasterki i przysmażamy na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy słodką i ostrą paprykę i curry. Dokładnie mieszamy i dodajemy do naszej zupy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy, aż soczewica i marchewka będą miękkie. Następnie miksujemy naszą zupę, nalewamy do miseczek, posypujemy sezamem i słonecznikiem i dekorujemy bazylią.
S M A C Z N E G O ! 🙂