Muszle nadziewane szpinakiem i kurczakiem


makarony / niedziela, 12 marca, 2017
Jako niedzielny przepis wybrałam dziś makaron. A mimo, że kojarzy się stosunkowo z szybkim daniem, to dzisiaj w wersji, która zabierze nam więcej czasu (ale jak zawsze nie za dużo!).

Pyszne zapiekane muszle z sosem szpinakowym z kurczakiem, a to wszystkie w pysznym sosie pomidorowym! Cóż ja uwielbiam po stokroć i ciągle mi mało!!! 🙂
Koniecznie spróbujcie – ta zapiekanka jest przepyszna!

składniki:
4 porcje
200g makaronu muszle
250g szpinaku
2 piersi z kurczaka
pół kostki fety
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
pomidory z puszki
1 łyżka oleju rzepakowego

Makaron gotujemy około 8 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Do drugiego garnka dodajemy olej i posiekany drobno czosnek oraz cebulę pokrojoną w plasterki. Podsmażamy przez 5 minut i dodajemy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Ponownie podsmażamy przez 5 minut i dodajemy sól oraz pieprz. Po tym czasie myjemy szpinak i dorzucamy do garnka. Gdy szpinak zmięknie dodajemy pokruszoną fetę. Farsz smażymy, aż ser się rozpuści i sos zredukuje. Każdą muszle wypełniamy farszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy pół puszki pomidorów, układamy warstwę z faszerowanego makaronu. Jeśli tak jak ja macie mniejsze naczynie żaroodporne to kolejne pół puszki pomidorów wylejcie na pierwszą warstwę makaronu i ponownie ułóżcie muszle na wierzchu. Całość posypujemy starta mozzarellą i pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni.

Wartości odżywcze:
1 porcja zawiera:
kalorie: 422 kcal
białko: 29g
tłuszcze: 13g
węglowodany: 47g