
dzie? dobry kochani!
Dzisiaj przygotowa?am dla Was kolejn? ju? 10 ods?on? lunchboxowych przepisw. Czy Wam te? tak szybko leci czas? 🙂
Co gotujemy w tym tygodniu?
Owsianki krluj? w tym tygodniu – jak widzicie kupi?am du?o nektarynek, bo dodawa?am je do wszystkiego 🙂 Sprbujcie te? twaro?ku z czosnkiem nied?wiedzim – pyszota!
W tym tygodniu inspirowa?am si? przepisami z ksi??ki 'Chudnij w zgodzie ze swoj? natur?’ Karoliny i Macieja Szaci??o. Mia?am okazj?, gotowa? z nimi na warsztatach 18 maja i tak si? sta?o, ?e zarazili mnie swoim podej?ciem do gotowania i tak troch? eksperymentuje w kuchni 🙂 Zajrzycie do nich koniecznie na bloga i wyprbujcie ich przepisy!
A krem z marchewki z garam masala zrbcie koniecznie – jest niesamowicie s?odki i kremowy!
smacznego lunchboxa!

1. PONIEDZIA?EK
?niadanie: Omlet z pomidorem, serem ??tym i bazyli?
drugie ?niadanie:Owsianka bananowa z borwkami + nektarynka
lunch: Warzywa z czarn? fasol?, ry?em i awokado

Omlet z pomidorem, serem ??tym i bazyli?
sk?adniki na 2 porcje:
4 jajka
1 pomidor
?y?ka posiekanej bazylii
2 plasterki sera ??tego
Jajka rozk?camy i przelewamy do naczynia ?aroodpornego wysmarowanego t?uszczem. Dodajemy pokrojonego w plastry pomidora i posypujemy serem ??tym i bazyli?. Pieczemy 10-12 minut w temp 180 stopni. Po?ow? porcji jemy na ?niadanie.
sk?adniki na 2 porcje:
4 jajka
1 pomidor
?y?ka posiekanej bazylii
2 plasterki sera ??tego
Jajka rozk?camy i przelewamy do naczynia ?aroodpornego wysmarowanego t?uszczem. Dodajemy pokrojonego w plastry pomidora i posypujemy serem ??tym i bazyli?. Pieczemy 10-12 minut w temp 180 stopni. Po?ow? porcji jemy na ?niadanie.

Owsianka bananowa z borwkami + nektarynka
sk?adniki na 2 porcje:
70g p?atkw owsianych
200 ml wody
300 ml mleka owsianego
1 banan
gar?? borwek
1 ?y?ka mas?a klarowanego
szczypta kardamonu
do ka?dej porcji: nektarynka i 1 ?y?ka syropu klonowego do polania
W garnku umieszczamy p?atki owsiane, wod?, mleko owsiane, banan i borwki. Gotujemy do mi?kko?ci. Dodajemy pod koniec mas?o i kardamonu. Przek?adamy do pude?ek, polewamy syropem klonowym i podajemy z nektarynk?.
sk?adniki na 2 porcje:
70g p?atkw owsianych
200 ml wody
300 ml mleka owsianego
1 banan
gar?? borwek
1 ?y?ka mas?a klarowanego
szczypta kardamonu
do ka?dej porcji: nektarynka i 1 ?y?ka syropu klonowego do polania
W garnku umieszczamy p?atki owsiane, wod?, mleko owsiane, banan i borwki. Gotujemy do mi?kko?ci. Dodajemy pod koniec mas?o i kardamonu. Przek?adamy do pude?ek, polewamy syropem klonowym i podajemy z nektarynk?.

Warzywa z czarn? fasol?, ry?em i awokado
sk?adniki na 2 porcje:
mro?ona mieszanka warzyw (ja u?y?am w?gierskiej)
ma?a puszka czarnej fasoli
1 ?y?eczka garam masala
1/2 ?y?eczki czubrycy
2-3 listki posiekanej bazylii
do ka?dej porcji: 1 po?owa awokado, 1 tortilla orkiszowa i 70g ry?u ugotowanego
Na 1 ?y?ce oleju podsma?amy mieszank? warzyw przez ok. 10 minut, a? warzywa b?d? mi?kkie. W po?owie czasu dodajemy przyprawy i fasol?. Podajemy z ry?em, tortill? i awokado, polane krem z marchewki 😉
Na kolacj? ugotowa?am krem z marchewki z garam masala i pola?am odrobin? ry? i warzywa. Przepis znajdziecie tutaj —>klik!
sk?adniki na 2 porcje:
mro?ona mieszanka warzyw (ja u?y?am w?gierskiej)
ma?a puszka czarnej fasoli
1 ?y?eczka garam masala
1/2 ?y?eczki czubrycy
2-3 listki posiekanej bazylii
do ka?dej porcji: 1 po?owa awokado, 1 tortilla orkiszowa i 70g ry?u ugotowanego
Na 1 ?y?ce oleju podsma?amy mieszank? warzyw przez ok. 10 minut, a? warzywa b?d? mi?kkie. W po?owie czasu dodajemy przyprawy i fasol?. Podajemy z ry?em, tortill? i awokado, polane krem z marchewki 😉
Na kolacj? ugotowa?am krem z marchewki z garam masala i pola?am odrobin? ry? i warzywa. Przepis znajdziecie tutaj —>klik!
2. WTOREK
?niadanie:Omlet z pomidorem, serem ??tym i bazyli?
drugie ?niadanie:Owsianka bananowa z borwkami + nektarynka
lunch: Warzywa z czarn? fasol?, ry?em i awokado

Omlet z pomidorem, serem ??tym i bazyli?
Owsianka bananowa z borwkami + nektarynka
Warzywa z czarn? fasol?, ry?em i awokado
PRZEPISY POWY?EJ 🙂
3. ?RODA
?niadanie: Kanapki z twaro?kiem z czosnkiem nied?wiedzim, ?ososiem i pomidorami
drugie ?niadanie:Owsianka z nektarynkami i borwkami
lunch: Makaron z cukini?, suszonymi pomidorami i mozzarell?

Kanapki z twaro?kiem z czosnkiem nied?wiedzim, ?ososiem i pomidorami
sk?adniki na 3 porcje po 3 ma?e kanapeczki:
200g twarogu p?t?ustego
4 ?y?ki oleju rzepakowego lub lnianego
1 ?y?eczka czosnku nied?wiedziego
szczypta soli
na ka?d? kanapk?: plasterek ?ososia i pomidora
Wszystkie sk?adniki na twaro?ek miksujemy. Pieczywo smarujemy mas?em, nak?adamy twaro?ek, ?ososia i pomidora.
sk?adniki na 3 porcje po 3 ma?e kanapeczki:
200g twarogu p?t?ustego
4 ?y?ki oleju rzepakowego lub lnianego
1 ?y?eczka czosnku nied?wiedziego
szczypta soli
na ka?d? kanapk?: plasterek ?ososia i pomidora
Wszystkie sk?adniki na twaro?ek miksujemy. Pieczywo smarujemy mas?em, nak?adamy twaro?ek, ?ososia i pomidora.

Owsianka z nektarynkami i borwkami
sk?adniki na 2 porcje:
70g p?atkw owsianych
200 ml wody
300 ml mleka owsianego
2 nektarynki
1 ?y?ka mas?a klarowanego
szczypta cynamonu
do ka?dej porcji: gar?? borwek i 1 ?y?ka syropu klonowego do polania
W garnku umieszczamy p?atki owsiane, wod?, mleko owsiane, i pokrojone w kostk? nektarynki. Gotujemy do mi?kko?ci. Dodajemy pod koniec mas?o i cynamon. Przek?adamy do pude?ek, polewamy syropem klonowym i podajemy z borwkami.
70g p?atkw owsianych
200 ml wody
300 ml mleka owsianego
2 nektarynki
1 ?y?ka mas?a klarowanego
szczypta cynamonu
do ka?dej porcji: gar?? borwek i 1 ?y?ka syropu klonowego do polania
W garnku umieszczamy p?atki owsiane, wod?, mleko owsiane, i pokrojone w kostk? nektarynki. Gotujemy do mi?kko?ci. Dodajemy pod koniec mas?o i cynamon. Przek?adamy do pude?ek, polewamy syropem klonowym i podajemy z borwkami.

Makaron z cukini?, suszonymi pomidorami i mozzarell?
sk?adniki na 2 porcje:
200g makaronu ?widerki
8 suszonych pomidorw
1 cukinia
10 kuleczek mozzarelli
sl, pieprz
1 ?y?eczka przyprawy zio?a toska?skie
Na patelni podsma?amy posiekane pomidory suszone na 1 ?y?ce oleju z suszonych pomidorw. Dodajemy cukinie posiekan? w talarki i podsma?amy do mi?kko?ci ok. 5-7 minut. W po?owie czasu dodajemy przypraw? zio?a toska?skie. Wsypujemy makaron i wlewamy wod? tak, aby przykry? makaron. Gotujemy a? makaron 'wypije’ wod? i b?dzie al dente. Ka?d? porcj? podajemy z 5 ma?ymi kulkami mozzarelli.
sk?adniki na 2 porcje:
200g makaronu ?widerki
8 suszonych pomidorw
1 cukinia
10 kuleczek mozzarelli
sl, pieprz
1 ?y?eczka przyprawy zio?a toska?skie
Na patelni podsma?amy posiekane pomidory suszone na 1 ?y?ce oleju z suszonych pomidorw. Dodajemy cukinie posiekan? w talarki i podsma?amy do mi?kko?ci ok. 5-7 minut. W po?owie czasu dodajemy przypraw? zio?a toska?skie. Wsypujemy makaron i wlewamy wod? tak, aby przykry? makaron. Gotujemy a? makaron 'wypije’ wod? i b?dzie al dente. Ka?d? porcj? podajemy z 5 ma?ymi kulkami mozzarelli.
4. CZWARTEK
?niadanie:Kanapki z twaro?kiem z czosnkiem nied?wiedzim, ?ososiem i pomidorami
drugie ?niadanie:Owsianka z nektarynkami i borwkami
lunch: Makaron z cukini?, suszonymi pomidorami i mozzarell?

Kanapki z twaro?kiem z czosnkiem nied?wiedzim, ?ososiem i pomidorami

Owsianka z nektarynkami i borwkami
Makaron z cukini?, suszonymi pomidorami i mozzarell?
PRZEPISY POWY?EJ 🙂
5. PI?TEK
?niadanie:Kanapki z twaro?kiem z czosnkiem nied?wiedzim, ?ososiem i pomidorami
drugie ?niadanie:Jogurtowa owsianka z nektarynkami
lunch: A gdy nie zrobisz lunchboxa to … risotto 🙂

Kanapki z twaro?kiem z czosnkiem nied?wiedzim, ?ososiem i pomidorami

Jogurtowa owsianka z nektarynkami
sk?adniki na 1 porcj?:
1 opakowanie skyru waniliowego
30g p?atkw owsianych
70ml wody
1 nektarynka
P?atki zalewamy wod? na 2-3h, ?eby si? namoczy?y. Nast?pnie mieszamy z jogurtem waniliowym typu skyr i podajemy z nektarynkami.
sk?adniki na 1 porcj?:
1 opakowanie skyru waniliowego
30g p?atkw owsianych
70ml wody
1 nektarynka
P?atki zalewamy wod? na 2-3h, ?eby si? namoczy?y. Nast?pnie mieszamy z jogurtem waniliowym typu skyr i podajemy z nektarynkami.

A gdy nie zrobisz lunchboxa to … risotto 🙂
Post?puj wed?ug instrukcji na opakowaniu :)
Post?puj wed?ug instrukcji na opakowaniu :)
