Ostatnio przez nat?ok obowi?zkw bardzo zaniedba?am Was moi drodzy Smakosze! Musicie mi niestety wybaczy?, uwierzcie o stokro? wola?abym pisa? dla Was kolejny przepisy i si? nimi dzieli? ni? si? uczy? 🙂 ale niestety kiedy? trzeba! Wracam z nowym przepisem na co? zdrowego, ale na pewno nie nudnego!
W dobie chorb, nadwagi, a nawet oty?o?ci w codziennym biegu zapominamy o tym jak wa?ne jest zdrowe od?ywianie. Du?o warzyw, ma?o t?uszczu, gotowa? a nie sma?y?. Gdzie na to czas? Dlatego wymy?li?am alternatywn? wersj? dla bardzo zdrowego, lekkostrawnego i syc?ce dania, ktre jest nie tylko tanie, ale i szybkie w przygotowaniu. Serdecznie polecam i zach?cam do gotowania! Je?li macie jakie pomys?y, chcecie abym przygotowa?a danie z danym sk?adnikiem, albo po prostu chcecie si? czego? nauczy? – PISZCIE! 🙂 A tymczasem czas na przepis! 🙂
sk?adniki:
pier? z kurczaka
mro?ony (lub ?wie?y) szpinak
kuskus
bazylia
2 z?bki czosnku
po?owa ma?ej cebuli
1/3 szklanki ?mietany b?d? jogurtu greckiego
kawa?ek mas?a
mozzarella
ma?a garstaka migda?w
sl pieprz
3/4 ?y?eczki papryki ostrej
3/4 ?y?eczki papryki s?odkiej
1 ?y?eczka zi? prowansalskich
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
Papryk? ostr? i s?odk? mieszamy z zio?ami prowansalskimi, oliw? z oliwek i ?y?eczk? octu balsamicznego. Kurczaka myjemy i nacinamy w kostk?. Tak przygotowan? marynat? nacieramy kurczaka bardzo dok?adnie i odstawiamy do lodwki najlepiej na 2 godziny ( ale po 10 minutach je?li si? spieszymy te? mo?na wyj?? : ) ) . Przed w?o?eniem kurczaka do piekarnika, kroimy mozzarell? na paski i wk?adamy mi?dzy naci?cia kurczaka i do tego dodajemy po li?ciu bazylii. Nast?pnie wrzucamy pier? z kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Gdy kurczak nam si? piecze czas przygotowa? dodatki. Cebul? kroimy w kostk?, z?bek czosnku przecieramy przez prask? i wrzucamy na patelni? ze ?rednio rozgrzanym olejem. Lekko rozmro?ony szpinak wrzucamy na patelni? z czosnkiem i cebul? i na wolnym ogniu pogrzewamy. Gdy ju? ca?kowicie si? rozmrozi dodajemy ?mietan?, solimy i pieprzymy i czekamy a? sos nam zg?stnieje. W tym czasie kuskus zalewamy odrobin? oliwy z oliwek i odstawiamy. Czas przygotowa? bazyliowe pesto do kuskusu. Duu?? gar?? bazyli wrzucamy do blendera, dodajemy odrobin? migda?w, z?bek czosnku, oliwe z oliwek, solimy i pieprzymy i na koniec blendujemy. Kuskus zalewamy wrz?c? wod? i czekamy a? b?dzie gotowy. Na koniec dodajemy do niego pesto i dok?adnie mieszamy. Wszystkie sk?adniki wyk?adamy na talerz i zajadamy si? pysznym daniem! Smacznego Kochani!! :))







