Wega?skie bolognese z tofu


featured, kolacja, makarony, obiad / środa, 15 lutego, 2023

Najlepsze wega?skie bolognese, jakie kiedykolwiek jedli?cie!

Miesi?ce prb, smakowania, przyprawiania, gotowania i mamy to!

Uda?o mi si? stworzy? przepis na najlepsze wega?skie bolognese, ktre moim zdaniem smakiem, aromatem nie umniejsza swojemu wzorcowi, czyli mi?snej wersji. Przygotowuj?c ten przepis dok?adnie opisa?am Wam poszczeglne etapy, bo tutaj ka?dy krok ma znaczenie w wydobyciu aromatu i smaku umami. Pokochacie ten przepis!

Wega?skie bolognese z tofu
  • Przepis na 4 porcje
  • 180 g tofu naturalnego
  • 1 ?y?ka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2-3 z?bki czosnku
  • 1/4 lub 1/2 papryczki chili (w zale?no?ci od preferowanego stopnia ostro?ci)
  • 2-3 mniejsze marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ?odygi selera naciowego
  • p? p?czka pietruszki
  • 4 ga??zki ?wie?ej bazylii
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 250g makaronu tagliatelle
  • 2 ?y?eczki p?atkw dro?d?owych nieaktywnych
  • przyprawy: 1 ?y?eczka zi? prowansalskich, 1/2 papryki ostrej, 1 ?y?eczka papryki s?odkiej, 1/2 ?y?eczki pieprzu
  • 2 ?y?ki sosu sojowego
  • sl ok. 1/2-1 ?y?eczki w zale?no?ci od s?ono?ci sosu sojowego – sprbuj sosu zanim dodasz sl

Cebul?, czosnek, papryczk? chili oraz po?ow? natki pietruszki posiekaj w drobn? kostk?. Pami?taj, aby posieka? te? ?odygi pietruszki – jest w niej niesamowicie du?o aromatu. Wszystko usma? na dobrze rozgrzanej patelni z oliw? z oliwek przez ok. 4 minuty, a? cebula lekko si? przyrumieni. Bardzo wa?ne jest utrzymywanie dobrze rozgrzanej patelni, dzi?ki temu otrzymamy jeszcze wi?cej aromatu i smaku z ka?dego sk?adnika.
Marchew, pietruszk? oraz seler naciowy pokrj w bardzo drobn? kostk?, zetrzyj na tarce lub u?yj miksera. Dodaj warzywa na rozgrzan? patelni? i podsma?aj przez ok. 7 minut.

Tofu pokrusz i wrzu? na patelni?. Po 5 minutach podsma?anie, dodaj przyprawy: papryk? s?odk? i ostr?, pieprz, zio?a prowansalskie oraz p?atki dro?d?owe.
P?atki dro?d?owe znajdziesz w ekologicznych sklepach lub zamwisz przez internet. Je?li chcesz, to mo?esz pomin?? ten sk?adnik, jednak zawiera on mnstwo umami i dodaje on serowego posmaku do naszego wega?skiego bolognese. Po wymieszaniu dodaj rwnie? sos sojowy. Podsma?aj 2 minuty.

Kolejno dodaj passat? pomidorow? oraz 300 ml wody i gotuj sos przez 7 minut. Posiekaj reszt? pietruszki oraz bazyli? i dodaj do sosu, zostaw troch? do posypania ca?ego dania. Sprbuj sosu i je?li zajdzie taka potrzeba dopraw sol?.
Ugotuj makaron al dente, nast?pnie dodaj go do makaronu i dobrze po??cz sk?adniki. Przed podaniem posyp ca?o?? posiekan? pietruszk? i bazyli?.
Je?li chcesz, mo?esz posypa? rwnie? tartym grana padano – ale tym sposobem pozbawimy je wega?sko?ci.

Smacznego!

Wega?skie bolognese z tofu 2
Wega?skie bolognese z tofu 3

Poszczeglne etapy przygotowania wega?skiego bolognese znajdziecie w filmiku tutaj -> KLIK!

Wega?skie bolognese z tofu 4