Uwielbiam jajka na ?niadanie. Krluj? na moim stole zazwyczaj w formie puszystych omletw, czy jajek sadzonych. Aby przemyci? wi?cej warzyw do ?niadania wpad?am na pomys?, ?e ?wietnie sprawdzi si? zmiksowany podsma?ony szpinak z czosnkiem. Do tego pomidor i feta – przepyszne! Ale to musicie sami sprbowa? 🙂

sk?adniki:
3 jajka
30g zesma?onego szpinaku z czosnkiem (70g ?wie?ego szpinaku + 1 z?bek czosnku, sl i pieprz)
15g sera feta
1 pomidor
1 ?y?eczka oleju
Przygotowanie:
?wie?y szpinak podsma?amy na 1 ?y?eczce oleju i dodajemy przeci?ni?ty przez prask? czosnek i doprawiamy sol? i pieprzem. Odstawiamy do wystygni?cia. Mo?emy te? szpinak przygotowa? do 3 dni wcze?niej. Nast?pnie do blendera dodajemy szpinak, 3 jajka i 10g fety. Miksujemy dok?adnie. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy mas? jajeczn?. Sma?ymy omlet na wolnym ogniu pod przykryciem, Gdy brzegi si? zetn?, delikatnie odwracamy omlet na 2 stron?. Posypujemy fet? i sma?ymy jeszcze po przykryciem ok. 3 minut. Podajemy z pomidorem i ?wie?ym chlebem.



