Mam wrażenie, że coraz częściej słyszymy, że powinniśmy jeść więcej warzyw i owoców ( z naciskiem na warzyw oczywiście). Czasami mimo szczerych chęci, niestety nam to nie wychodzi, a z pomocą spieszą nam świeżo wyciskane soki.
Uważam, że to naprawdę dobry sposób na dostarczenie się niezbędnych witamin i minerałów. Pijąc soki powinniśmy pamiętać jednak o kilku kwestiach. Soki dość mocno wychładzają nasz organizm, dlatego też powinniśmy rzadziej po nie sięgać zimą – ewentualnie możemy je delikatnie podgrzać, tak aby nie straciły witamin, a ogrzały nas od środka. Dodatkowo pamiętajcie również, żeby spożywać soki składające się w większości z warzyw – owoce mają bardzo dużo fruktozy – czyli cukru, a jak wiemy cukru powinniśmy unikać 🙂 Soki warzywne natomiast dadzą nam dużo energii i uzupełnimy nasze niedobory witaminowe 🙂
W dzisiejszym poście przygotowałam dwa moje ukochane soki, do których staram się często wracać. Śmiało możecie zrobić więcej takiego soku – tylko pamiętajcie, żeby spożyć je w przeciągu 24h, a przechowujemy oczywiscie w lodówce:)
NA ZDROWIE!
ENERGIZER JUCIE – sok z buraka, jabłek i imbiru!
składniki:
ok. 1 litr soku
4 średniej wielkości buraki
3 jabłka
3 cytryny
ok. 10 cm kawałek imbiru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyciskamy w wyciskarce
ok. 10 cm kawałek imbiru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyciskamy w wyciskarce