Puszyste gofry z brzoskwiniami i serkiem waniliowym


deser, featured, śniadanie / niedziela, 3 lipca, 2016
Niedziela – wreszcie więcej czasu na leniwe śniadanie.

Co prawda pewnie większość z Was już je zjadła, ale na drugie śniadanie, do kawy lub na deser gofry będą idealne! Pyszne, puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz, po prostu najlepsze!Oczywiście dodatki możecie modyfikować według uznania. Najlepsze będą banany, maliny, truskawki, borówki, bita śmietana, jogurt, serek śmietankowy. Ale na pewno nie możecie zapomnieć o dodaniu cukru pudru! Do tego pyszna kawa i idealny posiłek gotowy!

składniki:
12-14 gofrów
ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1/3 kostki roztopionego masła (ostudzonego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
3 jajka
2 szklanki ciepłego mleka
opakowanie cukru waniliowego

do podania: 200 g serka waniliowego wymieszanego z 100 g serka twarogowego białego (np Bieluch), brzoskiwnie, banany, cukier puder

Mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiewamy przez sitko. Jajka ucieramy mikserem na puszystą białą masę. Do suchych składników dodajemy mleko, masło i masę jajeczną. Delikatnie mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Masę odstawiamy na około 30 minut. Gofrownicę nacieramy olejem rzepakowym i nalewamy ciasto za pomocą chochli. Pieczemy gofry około 5 minut, aż będą rumiane.

Brzoskwinie kroimy w kostkę. Serek waniliowy i śmietankowy mieszamy ze sobą i łączymy z brzoskwiniami. Gofry podajemy z serkiem, bananem i posypane cukrem pudrem. Gofry będą idealne na śniadanie ze szklanką soku pomarańczowego i kawą!

0 Replies to “Puszyste gofry z brzoskwiniami i serkiem waniliowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *