Puszyste gofry z brzoskwiniami i serkiem waniliowym


deser, featured, ?niadanie / niedziela, 3 lipca, 2016
Niedziela – wreszcie wi?cej czasu na leniwe ?niadanie.

Co prawda pewnie wi?kszo?? z Was ju? je zjad?a, ale na drugie ?niadanie, do kawy lub na deser gofry b?d? idealne! Pyszne, puszyste w ?rodku i chrupi?ce na zewn?trz, po prostu najlepsze!Oczywi?cie dodatki mo?ecie modyfikowa? wed?ug uznania. Najlepsze b?d? banany, maliny, truskawki, borwki, bita ?mietana, jogurt, serek ?mietankowy. Ale na pewno nie mo?ecie zapomnie? o dodaniu cukru pudru! Do tego pyszna kawa i idealny posi?ek gotowy!

sk?adniki:
12-14 gofrw
ciasto:
2 szklanki m?ki tortowej
1/3 kostki roztopionego mas?a (ostudzonego)
2 ?y?eczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 ?y?ki cukru pudru
3 jajka
2 szklanki ciep?ego mleka
opakowanie cukru waniliowego

do podania: 200 g serka waniliowego wymieszanego z 100 g serka twarogowego bia?ego (np Bieluch), brzoskiwnie, banany, cukier puder

M?k?, cukier puder, sl, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiewamy przez sitko. Jajka ucieramy mikserem na puszyst? bia?? mas?. Do suchych sk?adnikw dodajemy mleko, mas?o i mas? jajeczn?. Delikatnie mieszamy, a? do po??czenia si? wszystkich sk?adnikw. Mas? odstawiamy na oko?o 30 minut. Gofrownic? nacieramy olejem rzepakowym i nalewamy ciasto za pomoc? chochli. Pieczemy gofry oko?o 5 minut, a? b?d? rumiane.

Brzoskwinie kroimy w kostk?. Serek waniliowy i ?mietankowy mieszamy ze sob? i ??czymy z brzoskwiniami. Gofry podajemy z serkiem, bananem i posypane cukrem pudrem. Gofry b?d? idealne na ?niadanie ze szklank? soku pomara?czowego i kaw?!

2 Replies to “Puszyste gofry z brzoskwiniami i serkiem waniliowym”

Komentarze są wyłączone.