W sklepach Lidl trwa właśnie tydzień 1001 smaków, czyli mamy do wyboru mnóstwo produktów z kuchni tureckiej czy arabskiej. Bardzo charakterystycznym daniem tego rejonu jest właśnie tagine, czyli danie najczęściej mięsne przygotowywane w specjalnym kamionkowym garnku.
Nadszedł czas wakacji, więc coraz częściej spotykamy się z najbliższymi na grillach i imprezach. Zamiast popularnej karkówki na wieczorną ucztę polecam bardzo proste danie jednogarnkowe w orientalnej wersji! Taka uczta na pewno zapadnie w pamięci Waszym znajomym!
składniki:
500 g piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 cukinia
puszka pomidorów z cebulą i czosnkiem
puszka ciecierzycy (400 g)
3 łyżeczki przyprawy do tagine
200 g kaszy bulgur
bazylia
3 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżeczki pasty sezamowej
2 łyżki oleju
Na oleju podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę i dodajemy przyprawę do tagine. Następnie kroimy marchewkę w plastry, a paprykę w kostkę i dodajemy do garnka. Na koniec wrzucamy pokrojoną w półplastry cukinie. Dusimy 5 minut i dodajemy pomidory z puszki, puszkę napełniamy wodą i również wlewamy do garnka. Przykrywamy danie pokrywką i dusimy 30-40 minut na wolnym ogniu. 10 minut przed końcem wrzucamy odsączoną z zalewy ciecierzycę. W tym czasie gotujemy kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu. Jogurt naturalny mieszamy z pastą sezamową. Danie wykładamy na talerz, polewamy sosem sezamowym i posypujemy listkami bazylii. Tagine podajemy z kaszą bulgur.