Co do chleba? Hummus, czyli pasta z ciecierzycy


co do chleba / wtorek, 17 maja, 2016
W zeszły wtorek rozpoczęłam nowy cykl: Co do chleba?. Kolejnym moim przepis jest pasta z ciecierzycy, czyli hummus! Hummus jest to nic innego jak pyszna pasta charakteryzująca kuchnie arabską.

Ma zastosowanie w wielu produktach i możemy go łączyć z wieloma składnikami. Hummus świetnie pasuje jako dip do surowych lub pieczonych warzyw, do chlebka pita, nachosów lub tak jak ja lubię najbardziej – jako zamiennik masła w wielu pysznych kanapkach. Pomysłów można mieć naprawdę wiele, więc eksperymentuje!

składniki:
puszka ciecierzycy
4 łyżki pasty tahini (jest to pasta sezamowa- znajdziecie ją np w Almie)
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
oliwa z oliwek (ilość zależna od gęstości masy, ale około 4-5 łyżek)

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę przez około 3 minuty. Próbujemy i jeśli potrzeba doprawiamy solą i pieprzem do smaku!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *