Pulpeciki z indyka z oregano i sosem z ricotty


obiad, zdrowo / wtorek, 5 stycznia, 2016
To jedno z moich ulubionych mi?snych da?. Pyszne pulpeciki z delikatnej sosem z ricotty i o tego pyszne warzywa. Bardzo proste i pyszne danie. W sam raz na jutrzejszy obiad, lub dzisiejsz? p?n? kolacj?! 🙂

sk?adniki
na 2-3 porcje
500 g mielonego mi?sa z indyka
1-2 ?y?eczki bu?ki tartej
1 jajko
gar?? ?wie?ego oregano
sl, pieprz
2 cukinie
1 por
2 z?bki czosnku
olej rzepakowy
woda+ warzywna kostka bulionowa (lub bulion)
100 g ricotty

Do miski wrzucamy mi?so, jajko, bu?k? tart?, sl, pieprz i posiekane oregano. Dok?adnie ??czymy sk?adniki i formujemy z nich pulpeciki. Na oleju podsma?amy pulpety na z?oty kolor i zalewamy wod? i dodajemy kostk? bulionow? (lub bulionem), a? woda przykryje mi?so. Gotujemy oko?o 20-30 minut. Cukinie i pora kroimy na plasterki. Na ?y?ce oleju podsma?amy najpierw cukini?, a po 5 minutach dodajemy pora. Doprawiamy sol?, pieprzem i oregano. Gdy pulpety b?d? gotowe czas doda? ricott?. Je?li ricotta jest zimna dodajemy do niej kilka ?y?ek gor?cego bulionu (w ten sposb sos nam si? nie zwa?y) i dopiero dodajemy do sosu. Na talerz wyk?adamy warzywa i na to pulpety i sos. Smacznego!