Makaron muszelki w kremowym sosie z boczkiem i zielonym groszkiem


makarony / wtorek, 19 stycznia, 2016
Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, a nie lubicie długo stać w kuchni – ten przepis będzie w sam raz! Któż nie lubi kremowego sosu z dodatkiem boczku?! a w dodatku z niespodzianką w postaci zielonego groszku! Zabierajcie się do gotowania! 🙂

składniki:
4 porcje
100 g wędzonego boczku
pęczek bazylii
500 g makaronu muszelki
4-5 łyżek śmietany 12%
100 g tartego sera mozzarella lub żółtego
250 g mrożonego zielonego groszku
oliwa z oliwek (ok. 1 łyżki)
sól, pieprz
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i przysmażamy pokrojony w paseczki boczek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy boczek będzie już chrupiący dodajemy groszek mrożony i bazylię. Po około 2 minutach dodajemy śmietanę i chwilę podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu. Makaron odcedzamy i wrzucamy makaron na patelnię (lub jeśli nie macie tak dużej patelni – zawartość patelni do garnka). Wrzucamy ser i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników i rozpuszczenia sera. Gotowe 🙂

Właściwości odżywcze:
porcja 350 g
kalorie 659 kcal
białko 27 g
tłuszcze 32 g
węglowodany 68 g