Kurczak w sosie słodko-kwaśnym


obiad / czwartek, 26 listopada, 2015
Popularny chińczyk w zdrowszym wydaniu? Czemu nie! Jeśli do tej pory wybieraliście popularne sosy do dań chińskich w torebkach to koniecznie z nich zrezygnujcie i zróbcie ten przepis! Mimo, że za chińszczyzną nie przepadam to do tej będę wracała zdecydowanie często! 🙂

składniki:
4 porcje:
450 g piersi z kurczaka
2 marchewki
1 papryka zielona
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
300 g ryżu
6 plastrów ananasa z puszki
sól, pieprz
1 łyżka mąki
olej rzepakowy
sos:
3 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki ketchupu
100 ml syropu z ananasa z puszki
1 płaska łyżka przyprawy 5 smaków
2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie naszego dania zaczniemy od mięsa. Kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy solą, pieprzem i mąką. Dokładnie obtaczamy każdy kawałek kurczaka i odstawiamy na bok. Teraz czas na krojenie warzyw. Marchew, paprykę i imbir kroimy w cienkie słupki, a cebulę i czosnek w plasterki. W słoiku łączymy wszystkie składniki na sos. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Będziemy potrzebować dwóch patelni, które rozgrzewamy w tym samym czasie razem z olejem. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka, a na drugą najpierw czosnek i cebulę, a po minucie pozostałe warzywa. Gdy kurczak będzie już usmażony, wrzucamy go do warzyw i smażymy razem ok. 4-5 minut. Dodajemy sos i około 100 ml wody. Całość gotujemy, aż sos zgęstnieje. Sos podajemy razem z ryżem.