Ostatnio nasiona chia stały się bardzo modne. I dobrze, bo to naprawdę wartościowe nasiona, które powinniśmy spożywać jak najczęściej. Już dzienna porcja dostarcza nam wapnia, magnezu, tłuszczów Omega-3, błonnika i wielu innych wartościowych składników. Koniecznie spróbujcie, bo to naprawdę pyszny deser, śniadanie lub posiłek po treningu!
składniki:
2 czubate łyżki nasion chia
200 ml mleka ryżowego
łyżka miodu
łyżeczka kakao
maliny
Do słoika wlewamy mleko, dodajemy nasiona chia, kakao i miód. Słoik zakręcamy i bardzo energicznie nim potrząsamy przez ok. minutę, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Najlepiej odstawić pudding na całą noc, aż zgęstnieje. Jednak minimalny czas to ok. 5 godzin. Pudding podajemy z malinami (ja użyłam mrożonych).
Właściwości odżywcze:
porcja 300 g
kalorie 249 kcal
białko 10 g
tłuszcze 9 g
węglowodany 33 g
słodko i jednocześnie lekko- pycha!