Kurczak w pomidorach z kolendr? po gruzi?sku


danie jednogarnkowe, obiad / sobota, 18 stycznia, 2020

W maju zesz?ego roku bra?am udzia? w warsztatach kuchni gruzi?skiej i od tego momentu zachwycam si? ni? nieustannie. Prostota da?, kilka sk?adnikw i mamy wspania?e, aromatycznie danie.Tym przepisem na kurczaka musia?am si? z Wami podzieli?, danie praktycznie robi si? samo, a dzi?ki kolendrze klasyczny kurczak nabiera nowego wyrazu. Polecam podawa? go ze ?wie?ym, chrupi?cym chlebem, ale ?wietnie b?dzie smakowa? rwnie? z kasz?, ry?em czy te? pieczonymi ziemniakami. 

sk?adniki:
4 podudzia z kurczaka
4 udka z kurczaka bez skry
50g mas?a
2 cebule
3 z?bki czosnku
2 ?y?eczki soli
p? ?y?eczki pieprzu
1l passaty pomidorowej
p? p?czka natki pietruszki
p?czek kolendry

Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie uk?adamy podudzia i udka z kurczaka, dodajemy pokrojon? w wi?ksz? kostk? cebul? oraz czosnek. Garnek ustawiamy na ma?ym ogniu. Po 3 minutach dodajemy kawa?ki mas?a, sl oraz pieprz. Garnek przykrywamy i dusimy kurczaka na ma?ym ogniu przez 30 minut. Nast?pnie zalewamy kurczaka passat? pomidorow? i dodajemy natk? pietruszki i p? p?czka kolendry. Gotujemy jeszcze przez 1-1,5h na ma?ym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy drugie p? p?czka kolendry (kilka listkw mo?emy zostawi? do dekoracji). Podajemy kurczaka z chlebem, ziemniakami lub kasz?.