Sausage potato spinach soup


danie jednogarnkowe, zupy / piątek, 20 listopada, 2015
W piątek o Was nie zapominam i cykl dań jednogarnkowych kontynuuje! 🙂 Miseczka pysznej, pikantnej i naprawdę konkretnej zupy rozeszła się u mnie jak ciepłe bułeczki. Mam nadzieję, że również Wam zasmakuje 🙂 Smacznego!

składniki:
400 g kiełbasy z piersi z kurczaka (np. Morliny)
1,5 kg ziemniaków
100 g szpinaku
2 liście laurowe
łyżeczka bazylii suszonej
garść świeżej bazylii
sól, pieprz
pół łyżeczki chilli
łyżeczka papryki słodkiej
woda
piramidka smaku (znajdziecie w Lidlu)
4 łyżki śmietany 12%

Kiełbasę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na oleju smażymy kiełbasę z dodatkiem chilli przez około 5 minut. Następne dodajemy ziemniaki i smażymy kolejne 2 minuty. Wlewamy wodę na wysokość około 5 cm od wszystkich składników i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa zacznie się gotować dodajemy piramidkę smaku i wszystkie pozostałe przyprawy. Zupę gotujemy, aż do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Szpinak dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, lekko siekamy i dodajemy do zupy. Teraz czas dodać śmietanę. Jednak istnieje możliwość, że się zważy, więc aby temu zapobiec wlewamy 4 łyżki śmietany do kubka i dodajemy łyżkę zupy i energicznie mieszamy, dodajemy jeszcze dwie łyżki do śmietany i można wlać ją do zupy. Należy pamiętać, żeby cały czas mieszać zupę. Gotujemy jeszcze 4 minuty i można nakładać! 🙂