Puszysty omlet z musem owocowym i figą


deser, śniadanie, zdrowo / wtorek, 17 listopada, 2015
Pomysł na pyszne śniadanie? Puszysty omlet z owocami z książki ‘Cukiernia Lidla’! 🙂 Uwielbiam 🙂 Mała odmiana dla klasycznego omleta, który zazwyczaj jemy na wytrawnie. Bardzo proste śniadanie w przygotowaniu, a zachwyci każdego – obiecuję! 🙂

Jeśli nie macie pomysłu na jutrzejsze śniadanie to może zrobicie niespodziankę swojej Drugiej Połówce i zaserwujecie taki omlet? 🙂

składniki:
3 jajka
3 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
jogurt naturalny
mus owocowy
figi lub inne owoce
olej kokosowy lub rzepakowy

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka łączymy z cukrem i mąką. Następnie dodajemy delikatnie żółtka do białek miksując na wolnych obrotach przez chwilę (wystarczy, że składniki się połączą). Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy całą masę. Zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Gdy spód się już zarumieni wyjmujemy omlet na talerz i przekładamy na drugą stronę. I gdy będzie rumiany przekładamy na talerz. Omlet smarujemy ulubionym musem, jogurtem i podajemy z owocami (ja użyłam mojego domowego musu z nektarynek, śliwek i malin) Smacznego!

Wartości odżywcze:
porcja:  186 g
węglowodany:  30 g
białko: 21 g
tłuszcze:  15 g
kalorie:  345 kcal