Ratatouille z dynią i kurczakiem


danie jednogarnkowe, obiad, zdrowo / sobota, 24 października, 2015
Typowe danie kuchni francuskiej na bazie warzyw i czerwonego wina. W moim wykonaniu z dynią i kurczakiem. Mam nadzieję, że ten pomysł na danie jednogarnkowe przypadnie Wam do gustu! W moim przepisie użyłam świeżej dyni, ale rozumiem, że wielu z Was nie będzie się chciało z nią walczyć i jej obierać. Jest na to sposób!

W wielu sklepach obecnie można znaleźć mrożoną dynię w kostce (np. w Carrefour). Pamiętajcie tylko, aby dodać dynię pod koniec gotowania, a nie jak jest napisane poniżej, na początku.
Muszę się przyznać, że do dzisiejszego przepisu miałam wspaniałego pomocnika – moją kochaną siostrę Olę! 🙂 Do pokrojenia tylu warzyw przyda się pomocnik! 🙂

składniki:
6-8 porcji
cebula
3 ząbki czosnku
bakłażan
2 cukinie
2 puszki pomidorów
lampka wina
1 kg dyni (świeżej lub mrożonej)
450 g kurczaka
2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
pieprz cayenne
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju przez 2 minuty i zalewamy wodą, aż przykryje dynię. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, pamiętając żeby usunąć gniazda nasienne z cukinii i bakłażana. Kurczaka również kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy kolejno papryki, kurczaka, bakłażana i cukinie. Na końcu dodajemy pomidory, wino i przyprawy. Gotujemy około 20 minut i danie gotowe!

Właściwości odżywcze:
porcja 500 g
kalorie 236 kcal
białko 18 g
tłuszcze 6 g
węglowodany 26 g

Jedna odpowiedź do “Ratatouille z dynią i kurczakiem”

Komentarze są wyłączone.