Jak już od dawna wiecie (od początku istnienia bloga jest ta wzmianka w kolumnie ‘o mnie’) uwielbiam kuchnię włoską! Nie mniej ucieszyłam się, gdy od wczoraj rozpoczął się tydzień włoski w Lidlu! Dzisiaj przepis z wykorzystaniem właśnie produktów z tego sklepu z linii Italiamo.
Pyszne i rozpustne spaghetii aglio, olio e pepperoncino, czyli spaghetii z czosnkiem, oliwą i chilli. Martha Stewart powiedziała kiedyś, że to najlepsza pasta na świecie i w tej kwestii muszę się z Nią zgodzić – jest przepyszne! Korzystajcie z produktów dostępnych w Lidlu i wyczarujcie wspaniałe dania kuchni włoskiej!
składniki:
500g spaghetti
5-6 ząbków czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek Italiamo
1-2 łyżeczki papryczek chilli w oliwie Italiamo (lub 1 posiekana papryczka chilli)
garść natki pietruszki
opcjonalnie parmezan lub inny ser
Makaron gotujemy al dente. W tym czasie na patelni podgrzewamy na wolnym ogniu oliwę z chilli, papryczką i pietruszką. Makaron odcedzamy wrzucamy na patelnie. Chwilę podsmażamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Nakładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki i opcjonalnie parmezanem lub innym serem.
Wartości odżywcze:
porcja: 360 g
węglowodany: 105 g
białko: 25 g
tłuszcze: 20 g
kalorie: 650 kcal
Takie banalne a takie efektowne danie;)
Uwielbiam włoska kuchnie i tez będę gotować z Lidlem <3
Fajny i prosty przepis, takie właśnie lubię 🙂