Rozgrzewaj?cy krem z pomidorw z ricott? i orzechow? posypk?


zdrowo, zupy / czwartek, 24 września, 2015
Jesie? ju? do nas zawita?a, dlatego sezon na wszelkie zupy kremy uwa?am oficjalnie za otwarty. Dzisiaj mam dla Was rozgrzewaj?c? zup? z pomidorw. Inspiracj? do jej wykonania by? przepis z programu Ewy Chodakowskiej.

Mnie ta zupa przypad?a bardzo do gustu i jest ?wietn? propozycj? na jesienne obiady. Warto rwnie? wspomnie?, ?e pomidory s? ?rd?em potasu, dlatego taka pomidorwka b?dzie idealna na nast?pny dzie? bo intensywnie imprezowym wieczorze!


sk?adniki:
0.5 cebuli
2 z?bki czosnku
680 g przecieru pomidorowego
100 ml bulionu
2 szklanki wody
1 papryczka chilli
1 ?y?eczka ricotty
2 ?y?ki oleju
posypka: ?y?eczka pestek dyni, ?y?eczka s?onecznika, ?y?eczka sezamu
bazylia
Cebul? i czosnek przysma?amy na 2 ?y?kach oleju rzepakowego (cebuli i czosnku nie trzeba drobno siekam, poniewa? zupa b?dzie p?niej miksowana). Dodajemy papryczk? chilli, je?li nie lubimy zbyt ostrych potraw usuwamy nasiona z papryki. Ca?o?? przysma?amy oko?o 5 minut i dodajemy przecier pomidorowy, wod? i bulion. Zup? gotujemy oko?o 15 minut i miksujemy.
Wszystkie sk?adniki na posypk? wrzucamy na patelni? i pra?ymy na z?ocisty kolor.
Zup? przelewamy do miseczek, posypujemy orzechow? posypk? i dodajemy ricott? i bazyli?.
Warto?ci od?ywcze:
porcja: 297 g
w?glowodany: 29,9 g
bia?ko: 15,5 g
t?uszcze: 19,9 g
kalorie: 336 kcal

Jedna odpowiedź do “Rozgrzewaj?cy krem z pomidorw z ricott? i orzechow? posypk?”

Komentarze są wyłączone.