LUNCHBOX #9


lunchbox / poniedziałek, 27 maja, 2019
Dzień dobry Głodomorki! 🙂
Przed Wami kolejna dawka przepisów 🙂 Jest smaczne, zdrowo i kolorowo! Dużo warzyw i owoców -już możemy spotkać pyszne maliny, brzoskwinie, przesmaczne i soczyste pomidory, pięknie zielone brokuły.

I oto takie produkty znajdziecie w tygodniowym menu 🙂

1. PONIEDZIAŁEK

śniadanie: Omlet z szynką, serem, pesto i pomidorami
drugie śniadanie: Gofry z szynką i serem + jabłko
lunch: Sałatka makaronowa z brokułem, fetą i kukurydzą
Omlet z szynką, serem, pesto i pomidorami
składniki na 2 porcje:
4 jajka
2-3 plastry szynki drobiowej
2 łyżeczki pesto bazyliowego
1 pomidor
1-2 plastry sera żółtego
Jajka rozkłócamy w miseczce i wlewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę szynkę i pomidora. Posypujemy posiekanym serem żółtym. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach. Połowę porcji jemy na śniadanie.
 
Gofry z szynką i serem + jabłko
składniki na 4 gofry:
60 g mąki owsianej
60g mąki pszennej
2 jajka
20g oleju rzepakowego
100ml wody
1/2 łyżeczki sody
100g szynki drobiowej
2-3 plastry sera żółtego
garść posiekanego szczypiorku
+  jabłko
Szynkę i ser kroimy w drobną kostkę. Najpierw dokładnie łączymy ze sobą składniki na ciasto, a na koniec dokładamy szynkę, ser i szczypiorek i dokładnie mieszamy. Smażymy gofry na rozgrzanej gofrownicy aż będą chrupiące. ok 4-5 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Do lunchboxa pakujemy 2 gofry i jabłko.
Sałatka makaronowa z brokułem, fetą i kukurydzą
składniki na 3-4 porcje:
200g makaronu świderki
główka brokuła
pół puszki kukurydzy
pół kostki fety
2 garści ziaren słonecznika
2 łyżki oleju (z awokado lub rzepakowego)
sól, pieprz do smaku
Do zimnej wody wrzucamy makaron i pokrojonego w drobniejsze różyczki brokuła. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, słonecznik i kukurydzę. Całość polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem.

2. WTOREK

śniadanie: Omlet z szynką, serem, pesto i pomidorami
drugie śniadanie: Gofry z szynką i serem + jabłko
lunch: Sałatka makaronowa z brokułem, fetą i kukurydzą
Omlet z szynką, serem, pesto i pomidorami
Gofry z szynką i serem + jabłko
 
Sałatka makaronowa z brokułem, fetą i kukurydzą
 
PRZEPISY POWYŻEJ 🙂
3. ŚRODA

śniadanie: Omlet z pomidorem, serem i szczypiorkiem
drugie śniadanie: Placuszki na kefirze z malinami + brzoskwinia
lunch: Sałatka makaronowa z brokułem, fetą i kukurydzą
Omlet z pomidorem, serem i szczypiorkiem
składniki:
4 jajka
1 pomidor
1-2 plastry sera żółtego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Jajka rozkłócamy w miseczce i wlewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry pomidora. Posypujemy posiekanym serem żółtym i szczypiorkiem. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach. Połowę porcji jemy na śniadanie.
Placuszki na kefirze z malinami + brzoskwinia
składniki na ok. 14 placuszków:
1 szklanka mąki pszennej z proszkiem do pieczenia (lub zwykła + 3/4 łyżeczki proszku)
1 szklanka kefiru
1 jajko
2 łyżki cukru
125 g malin
+ brzoskwinia na porcję
Wszystkie składniki oprócz malin dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy po łyżce ciasta i układamy maliny, gdy będą już rumiane przewracamy na drugą stronę. 4 placuszki przekładamy do lunchboxa i podjemy w pokrojoną brzoskwinią
 
Sałatka makaronowa z brokułem, fetą i kukurydzą
 
Przepis powyżej 🙂 
4. CZWARTEK

śniadanie: Omlet z pomidorem, serem i szczypiorkiem
drugie śniadanie: Placuszki na kefirze z malinami + brzoskwinia
lunch: Sałatka z indykiem, pieczoną papryką i fetą + kasza jaglana
Omlet z pomidorem, serem i szczypiorkiem
Placuszki na kefirze z malinami + brzoskwinia
 
Sałatka z indykiem, pieczoną papryką i fetą + kasza jaglana
składniki na 2 porcje:
1 polędwiczka z indyka
1 łyżeczka przyprawy Zioła toskańskie
1/2 łyżeczki czubrycy
2 łyżki oleju
1 łyżka suszonej żurawiny
1 papryka grillowana ze słoika
sos: 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki oleju z awokado
miks sałat
po 60g ugotowanej kaszy jaglanej na porcję
Polędwiczkę marynujemy w ziołach toskańskich i czubrycy z olejem i odstawiamy na min. 1 godzinę. Pieczemy indyka w 180 stopniach przez 20-22 minuty. Ostawiamy do wystygnięcia. Do pudełka przekładamy miks sałat, pokrojonego w kawałki indyka i paprykę, żurawinę. Posypujemy fetą i polewamy 1 łyżką sosu.
 
PRZEPISY POWYŻEJ 🙂
5. PIĄTEK

śniadanie: Płatki ryżowe z czekoladą i malinami
drugie śniadanie: Placuszki na kefirze z malinami + brzoskwinia
lunch: Sałatka z indykiem, pieczoną papryką i fetą + kasza jaglana
Płatki ryżowe z czekoladą i malinami
składniki na 3 porcje:
110 g płatków ryżowych
400 ml mleka lub napoju roślinnego
na każdą porcję: 3 kostki gorzkiej czekolady, 2 łyżki malin
Mleko razem z płatkami zagotowujemy i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Podajemy na ciepło z czekoladą i malinami.
Placuszki na kefirze z malinami + brzoskwinia
 
Sałatka z indykiem, pieczoną papryką i fetą + kasza jaglana
 
PRZEPISY POWYŻEJ 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *