Dobrze ju? wiecie, ?e uwielbiam dania jednogarnkowe! Pyszny, syc?cy gar samych smako?ykw sprawia, ?e od razu mam lepszy humor 😉 W dzisiejszym daniu po??czy?am s?odkie ziemniaki z kurczakiem, soczewic?, szpinakiem i pomidorami, a dodatek mleczka kokosowego sprawia, ?e danie nabiera orientalnego smaku. To zabieramy si? za gotowanie 🙂 Je?li wolicie wega?sk? wersj? wystarczy, ?e pominiecie dodatek kurczaka i gotowe!

sk?adniki na 2 porcje:
1 cebula
3 z?bki czosnku
1 ?y?ka oliwy z oliwek
1 batat
50g soczewicy
200g piersi z kurczaka
150g ciecierzycy z puszki
60g ry?u arborio
400g pomidorw z puszki
2 ?y?eczki koncentratu pomidorowego
100g szpinaku baby
130g mleczko kokosowego
przyprawy: sl, pieprz, 1 ?y?eczka s?odkiej papryki, 1/2 ?y?eczki ostrej papryki, p? p?czka natki pietruszki
Przygotowanie:
Na oliwie przysma?amy pokrojon? w kostk? cebul? i czosnek przeci?ni?ty przez prask?. Batata i kurczaka kroimy w kostk? i dodajemy do garnka wraz z przyprawami. Podsma?amy wszystko 3 minuty i dodajemy pozosta?e sk?adniki: soczewic?, ciecierzyc?, ry?, pomidory, koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe, posiekan? natk? pietruszki i 0,5 litra wody. Dusimy wszystko pod przykryciem ok. 20-25 minut. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 5 minut.


